fbpx

Befékezett a biopiac is

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 14.

Február 13-16. között, azaz most zajlik a nemzetközi BioFach kiállítás Nürnbergben. Az USDA ennek apropóján arra biztatja az amerikai ökogazdaságokat, hogy exportáljanak a világ legnagyobb biopiacára. A számok alapján azonban most nem egyszerű értékesíteni Európában.

bioélelmiszer
Ez a réspiac is megérezte a válságot (forrás: bien.hu)

Nagy visszaesés után inflációkövetés

Az EU egészében a nehézségek ellenére 2022-ben is növekedett a biopiac – értékét tekintve legalábbis. 2023-ban már csak enyhe növekedést lehetett látni a tetőződő árak és a szűkülő pénztárcák miatt. Ennek ellenére továbbra is ígéretesnek tartja az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) az európai biopiacot, és a termelőket exportra biztatja.

Ha azonban megnézzük a német bioélelmiszer-forgalom adatait, azt látjuk, hogy a Covid idején tapaszt nagy kiugrást 2022-ben visszaesés követte, amire korábban nem volt példa. Képzeljük el, hogy az infláció csúcsán ez mekkora mennyiségi visszaesést jelent! Az élelmiszerárak ekkor 13,4 százalékkal emelkedtek Németországban, a biotermékekért kiadott összeg mégis 3,5 százalékkal zsugorodott. Ezt követően 2023-ban 5 százalékos növekedést látni a forgalmazott értékben, de hozzá kell tenni: ekkor az élelmiszerek általában véve 4,6 százalékot drágultak. Az ökoszegmens lényegében az inflációt követte.

bioélelmiszerek forgalma Németország
Forrás: statista.com

Nem elérhető cél a 25%os ökoarány

Az EU legnagyobb biotermék-vásárlói Németország és Franciaország, de az egy főre jutó kiadások terén Dánia, Svédország és Ausztria ökotudatos vásárlói vezetik a listát. A termelési potenciált illetően pedig Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Németországban találjuk a legtöbb ökológiai gazdálkodásba vont területet, ezek együttesen az EU ökoterületének több mint felét adják. A teljes ökológiai módon művelt területnagyság az EU becslése szerint 2022-ben 16,7 millió hektár volt, 3 százalékkal nőtt egy év alatt. Ezt 2023-ban 2 százalékos bővülés követte, átlépve a 17 millió hektárt.

Azt a célt, hogy 2030-ra 25 százalékosra növekedjen az ökoarány a mezőgazdasági művelés alatt álló területeken, vélhetően el fogja törölni az EU a KAP felülvizsgálata során. Ehhez ugyanis a jelenlegi területet a 2,3-szorosára kellene növelni. A bő 39 millió hektár elérése éves szinten 10 százalékos növekedés mellett is lehetetlen, de ha valami csoda folytán sikerülne is, az jó eséllyel az ökogazdálkodás anyagi csődjéhez vezetne a konvencionális és öko szegmens piaci egyensúlyának megbomlása miatt.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Csipkerózsika-álomban a gyógynövénypiac.