fbpx

Sarkára állt az EU: nem jöhet több ukrán cukor és orosz búza

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 04.

Volt értelme a gazdatüntetéseknek: életbe léptek azok az új szabályok, amiket tavasszal beígértek Brüsszelben. Nincs pardon sem az ukrán, sem az orosz importtermékkel szemben.

gabonavonat
Sem vasúton, sem az északi kikötőkön keresztül nem lesz érdemi agrárimport keleti irányból

Idén már nem jön több ukrán cukor

Mint arról beszámoltunk, Ukrajna kimerítette azt 262,6 ezer tonnás, vámmentes, uniós cukorkvótakeretet, amelyet az elmúlt két és fél év exportadatai alapján állított fel a termékre. Az importkorlátozás új rendszerét a brüsszeli gazdatüntetéseket követően vezette be az EU. A 2021. év második felét nagyon fontos volt belevenni a bázisadatokba, mivel enélkül közel dupla mennyiségű ukrán árura számíthattunk volna. Tavaly ugyanis 493 ezer tonna cukor érkezett a közösség területére Ukrajnából.

Idén ráadásul tovább nő az ukrán termelés: 1,85 millió tonna fehércukor gyártását valószínűsítik az elemzők, aminek a felét exportálni fogják. Tarasz Viszockij agrárminiszter-helyettes elmondta, hogy Ukrajna az EU második legnagyobb cukorbeszállítójává vált, de kvóta elérését követő uniós jelzésre Kijev úgy döntött, hogy az év hátralévő részében a hagyományos piacain igyekszik értékesíteni a cukrot. Az uniós piac legközelebb 2025. január 1-én nyílik meg újra a vámmentes ukrán cukor előtt.

Az idei termésből már nem érkezik orosz búza

Az Európai Unió végre teljesítette azokat a követeléseket is, hogy az orosz/fehérorosz agrártermékek importját is korlátozni kell (ez elsősorban ukrán igényként merült fel). Már hónapok óta beszéltek róla, mire a Tanács május 30-án elfogadta az Oroszországból és Fehéroroszországból importált gabonákra és olajos magvakra, valamint feldolgozott termékekre vonatkozó vámokat. A gabonák esetében a vám tonnánként 95 euró, az olajos magvakra pedig 50%-os a kulcs.

A rendelet megemeli a répapép és szárított borsó behozatali vámját is, amelyekre jelenleg alacsony tarifák vannak érvényben. A szabályozás irreálisan magas árszintet eredményezne az orosz/fehérorosz importtermékekben, ezért gyakorlatilag egyet jelent a kitiltásukkal. A felsorolt termékekre kedvezményes vámkontingensek sem léteznek. A határozat ez év július 1-jén lép hatályba.