fbpx

Vetőgumóhiány várható, főleg a kései fajtákból

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 25.

Drága a vetőburgonya, mivel a kínálat alacsony, a kereslet pedig nem csökken. Az árak már tavaly is emelkedtek, de ennek akkor más oka volt: az ukrajnai háború hatása az inputokra. Idén viszont az áruhiány vezérli a piacot, bár nem minden fajtából. Mindent egybevetve a krumpli európai termőterületében csökkenés várható.

vetőburgonya
Most nem lesz nagybevásárlás a szaporítóanyagból (forrás: eos.com)

Mostoha időjárás volt a krumplira

A legnagyobb burgonyatermelő országokban már 2023 nyara óta húzzák a vészharangot: az étkezésre és szaporításra szánt krumplik gumósodása az időjárási viszonyok miatt elmaradt a várttól, így sejteni lehetett, hogy kevesebb lesz a vetőgumó. Ennek az lesz a következménye, hogy idén 6-7%-kal is zsugorodhat a burgonya vetésterülete Európábanosztja meg aggodalmát Juanjo Santamaría, az Agrico Spain termékfelelőse. A spanyol integrátor és nagykereskedő cég egyik „sztárfajtája” az Agria, és talán pont ez érinti a leginkább a szaporítóanyag-hiány.

A szezon végén a legnagyobb kár

A spanyol szakember szerint az egyre melegebb nyarakkal újabb és újabb betegségek és vírusok kúsznak fel délről észak felé, az aszályos periódusokat pedig özönvizek váltják fel, ami Észak-Európában a betakarítás részleges kudarcához vezetett. Alapvetően ezek a természeti okok vezettek oda, hogy az idei tavasz akár 20%-kal kevesebb vetőgumóval indul. „Persze ez nem minden fajtára vonatkozik. A hosszabb tenyészidejűek esetén érte az állományokat nagyobb kár. Ezekből 25%-os is lehet a kiesés, míg a korai fajtákból jóval kisebb. Az Agria, sajnos, az előbbi éréscsoportba tartozik” – fűzi hozzá Juanjo.

A termelési kedv nem csökkent, vetőgumóhiány lehet

A burgonyavetés Andalúziában indul el elsőként Spanyolországban, és itt már szinte teljesen befejeződött a korai fajták kihelyezése. A drága szaporítóanyag és a régiót jellemző aszályos időjárás ellenére úgy tűnik, hogy a termelők vetési kedve nem csökkent. Juanjo szerint a legkésőbb sorra kerülő régiókban és fajták esetén a gazdálkodók vetőgumóhiánnyal szembesülhetnek. De ez nem feltétlenül baj, mert kipróbálhatnak olyan új fajtákat, amelyek korábban az eszükbe sem jutottak – nézi a dolog pozitív oldalát a spanyol.

„Tudom, hogy termelőként nehéz hinni egy értékesítőnek, amikor az bizonyos fajták gyors megvásárlására ösztönöz. De higgyék el, mi végigkövettük a kampányt, és tudjuk, hogy a szezon vége nagyon kedvezőtlenül alakult Európában. A jó minőségű szaporítóanyag a betakarítási időszak elején került a tárolókba” – int a spanyol termékmenedzser.