fbpx

Szántóföldi körkép járványhelyzetben

Írta: Szerkesztőség - 2020 április 21.

A mezőgazdasági munkák a tervezett módon zajlanak a földeken. A járványügyi veszélyhelyzet egyelőre nem okozott nagyobb fennakadást a munkák elvégzésében. A Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság főigazgató-helyettesét a járvány hatásairól kérdeztük.

– Az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) intézeteiben jelenleg akadálytalanul folyik a szántóföldi kutatás és termék-előállítás, a kutatók pedig otthonról végezhetik munkájukat. Bizonyos feladatok, mint a fajtanemesítési, illetve vetési feladatok ugyanakkor a személyes jelenlétet igénylik. Bár a munkánk nagy részét a szabadban végezzük, nagy hangsúlyt fektetünk a vírusfertőzés megelőzésére. A személyes kontaktok csökkentése mellett a higiéniai követelmények betartásával dolgozunk – mondta el Zsombik László főigazgató-helyettes a hirek.unideb.hu kérdésére.

A gépesített munkafolyamatok zavartalanok, az AKIT elegendő kapacitással rendelkezik a munkák elvégzéséhez. A tervezett ütemben haladnak a talaj előkészítésével és a vetéssel, nehézséget jelent ugyanakkor, hogy kevés a szakképzett kézi munkaerő.
– Ez a kérdés már a járványügyi veszélyhelyzet előtt is problémát okozott, a koronavírus miatt azonban tovább súlyosbodhat a helyzet a nyár végére. Számítunk rá, hogy más területekről a válság miatt felszabaduló munkaerő a mezőgazdaságban talál munkát, ez azonban nem jelent megoldást arra, hogy nincs elegendő, megfelelő képesítéssel rendelkező munkaerő az ágazatban – emelte ki a főigazgató-helyettes.

A mezőgazdaság anyagigényes ágazat

A növényvédő szerek és vetőmagok piacán mutatkoznak már a járványügyi veszélyhelyzet hatásai, bizonyos termékekből már hiány van, ezeket nem lehet teljes értékűen helyettesíteni. A rendelkezésre álló készletek többé-kevésbé fedezik az igényeket, de a válság elhúzódása komoly problémákat okozhat.

– Az időjárás alakulása miatt egyes növényvédelmi szereket hamarabb kell alkalmazni. A száraz tavaszi időjárás például kedvez a rügyfakadásnak és a virágzásnak, de bizonyos rovarok rajzásának is, emellett a magas nappali hőmérséklet és az esti nagy hőmérséklet-csökkenés gyorsítja az amúgy is száraz talaj kiszáradását. Hamarabb kezdődik az öntözés időszaka is.

– A kutatások területén használt úgynevezett inputanyagok beszerzésében és szállításában is akadhatnak problémák. Az év első harmadában ezért lépéseket tettünk a beszerzések meggyorsítására. Hat hónapra elegendő tartalékot halmoztunk fel. Ezek az anyagok többek között Németországból, Kínából és Indiából érkeznek – mondta a főigazgató-helyettes.

A koronavírus miatt a piac kiszámíthatatlan, a változások kimenetele nagy kockázatokat rejt magában. A fogyasztói igények változása, a szállítmányozás nehézségei anomáliákat okozhatnak, de nagyobb gondot jelenthet a feldolgozóipar számára a mostani helyzet, mely elsősorban a konzervipari és zöldségnövények esetében lehet égető kérdés.

– A hazai mezőgazdasági potenciál kimagasló, az egy főre eső mezőgazdaságitermék-előállításban világviszonylatban is élen járunk. A járványügyi veszélyhelyzetben is elmondható, hogy jelentős kereslet várható a termékek iránt, de mind az export, mind az import folyamatát nehezítik a logisztikai fennakadások. Exportorientált országként nem a lakosság ellátása jelenti a kihívást a mezőgazdaság számára, hanem a külföldi piacok megtartása. A válság még mérsékelten érezteti hatását az agráriumban, a veszélyhelyzet elhúzódásával azonban kiszámíthatatlan problémákat okozhat a nyár végére – fejtette ki Zsombik László, a Debreceni Egyetem Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság főigazgató- helyettese.

Forrás: Sajtóiroda – ÉE