fbpx

Intelligens szalmaeloszlatás rövidtárcsáknál Új LEMKEN „szalmaborona”

Írta: Szerkesztőség - 2018 február 24.

A rövidtárcsák keverő hatása kiemelkedő, így ezek jó ideje a sekély és közepes mélységű tarlóhántások elsődleges eszközei.

A LEMKEN most kifejlesztett egy önműködő szalmaboronát a félig-függesztett tárcsákhoz, hogy a szármaradványok felszíni eloszlása még egyenletesebb legyen.

A kombájnok még a szélesebb vágóasztalok használatával is egyenetlenül terítik el a szalmamaradványt a tarlón, így a rövidtárcsa, miközben jól belekeveri azt a talajba, nem tudja hosszanti irányban egyenletessé tenni az eloszlást. A szalma így lassabban bomlik le, elhelyezkedése egyenetlen, ami negatívan hat a következő növény növekedésére. Az új LEMKEN szalmaborona a féligfüggesztett tárcsa első tárcsasora előtt helyezkedik el, és megoldást kínál erre a problémára. Célja igen egyszerű: ha a munkagépet leengedjük, az eszköz elforog mindaddig, amíg a hidraulikája eléri az előre beállított nyomást. Az egyenetlen szalmát így lehet menet közben összegyűjteni. Ha a szalmamennyiség növekszik, úgy nő az ellenállás és ennek megfelelően a nyomás. Az előre beállított érték elérését követően a szalmaborona fokozatosan nyit hátrafelé, így egyenletes, homogén szalmaréteg jut a tárcsák alá. Az utóvetemény tehát mulcsba, egyenletesen elbomlott növényi maradványokkal teli talajba vethető. A borona hidraulikusan kapcsolódik a vázhoz, így automatikusan történik a felemelés és leengedés. A nagy mennyiségű szalma összetömörödése könnyen megakadályozható: a forgó előtt a gépet kiemelve az összegyűjtött anyag egyenletesen leteríthető. Szállításkor és a forgókban a borona automatikusan hátrahajlik, megfelelő hasmagasságot biztosítva, így nem kell meghosszabbítani a rövidtárcsa vonórúdját. A limitált mennyiségű új eszköz 2018 közepétől lesz kapható a félig függesztett Heliodor rövidtárcsákhoz.

Az új szalmaborona összegyűjti és egyenletesen szétteríti a szármaradványokat.

SZERZŐ: MF