fbpx

Három év alatt megtriplázódott a kazah napraforgóolaj-export

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 17.

A multik belépésével egész más feltételek között találták magukat a kazah gazdák, szárnyat kapott a napraforgó-termelés és az étolajgyártás.

napraforgóolaj
A gyártás harmada már palackozottan kerül exportra (forrás: agro-market24.eu)

Dupla termelés, tripla export

A nyers napraforgóolaj termelése meghaladhatja a 375 ezer tonnát Kazahsztánban a most induló szezonban, 39 százalékkal lenne több a tavalyi mennyiségnél – mondta Yadykar Ibragimov, az Olajmag-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke Taskentben. A gyártás már tavaly is 41 százalékkal nőtt, három évvel ezelőtt még csak 190 ezer tonna napraforgóolaj előállítására voltak képesek. Azaz csaknem dupláztak 3 év leforgása alatt.

Mivel a belső fogyasztás nem változott lényegesen, az olajmagszövetség elnöke szerint az idei gyártásból akár 278 ezer tonna nyers napraforgóolaj is külföldre juthat, ez a háromszorosa lenne a 2020-as betakarítást követő adatnak.

A pénz szervező ereje

A fejlődés annak köszönhető, hogy multinacionális nagyvállalatok jelentek meg Kazahsztánban, akik integrátorként működnek. Meghitelezik a gazdáknak a termelést, és fel is vásárolják a magot – sorolja Ibragimov. A palackozott étolaj részaránya a teljes exportszerkezetben az elmúlt években 30-35%-ot tett ki, most is ennyi lesz. A kazah portéka nagy vásárlói: Kína, Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Afganisztán.

Ez is érdekelheti a témában: A kazah búza hódító útra indul: az olaszok az egyik célpont.