fbpx

Ukrajna is importkorlátozást fontolgat a lengyel árukra

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 20.

Kijev egyelőre tárgyalásban van Varsóval, de a kiszivárgott hírek szerint kemény ellenlépést fontolgat a határzár miatt.

teherautók
Lengyel tehergépkocsik százai várakoznak a medykai határátkelőnél 2023 novemberében (forrás: El Pais/Cristian Segura)

A lengyelek szerint március végéig meg lehet állapodni

Az ukrán mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos előítéletek csak sokasodnak, így nem fog megfelelően működni az ukrán-lengyel határ 2024-ben – vélekednek maguk az ukránok is. A két ország közötti határátlépési idő teljesen kiszámíthatatlanná vált, ami tervezhetetlenné teszi az exportot. Czesław Siekierski lengyel agrárminiszter február 15-én mégis annak a reményének adott hangot, hogy meg lehet egyezni az ukrán mezőgazdasági termékek behozataláról. Úgy véli, egy kétoldalú megállapodásban március végéig rögzíteni lehet Kijevvel, hogy milyen árukból milyen mennyiségeket milyen feltételekkel lehet beszállítani Lengyelországba.

Az ukrán válasz már a lengyel ajánlat érkezése előtt megszületik

Mikola Solskyi, Ukrajna agrárminisztere ugyanezen a napon megerősítette, hogy a témát tárgyalja a kormány: „Mi a konstruktív megközelítés mellett vagyunk, de minden eshetőségre készek vagyunk reagálni” – mondta. Ekkor úgy vélte, február végéig megszülethet a döntés. Három nappal később azonban fenyegetően hangzó hír érkezett Ukrajnából. Kijev korlátozó kereskedelmi intézkedéseket vezethet be a lengyel árukra – írta a Forbes egy ukrán kormányból származó informátorra hivatkozva. „Szeretnénk ezt elkerülni, de most a mélyponton vagyunk, és ha ez így folytatódik, akkor lépnünk kell” – mondta az ügy érzékenysége miatt névtelenséget kérő kormánytisztviselő.

Úgy tűnik tehát, hogy az importkorlátozás lesz az a reakció, ami egy kedvezőtlen lengyel ajánlatra érkezni fog Ukrajnától.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Mindenki lázong – Mi a baj Európával?