fbpx

Új kukoricarekord: közel 40 tonnás hozam

Írta: Sajtóközlemény - 2024 január 17.

Az ötszörös amerikai kukoricarekorder új mérföldkövet ért el egy Pioneer-hibriddel. A nemesítőház kukoricái stabilan teljesítenek.

kukoricacső
Ilyen csövekkel világrekordot lehet felállítani (forrás: Corteva)

Ezekkel a hibridekkel lehet csúcsot dönteni

Corteva Agriscience Pioneer® kukoricahibridjeit választó gazdák USA-szerte jól teljesítettek a szántóföldeken. David Hula a virginiai Charles Cityből a P14830VYHR kukoricával új világrekordot állított fel 39,14 t/ha-os hozammal. Ezzel megdöntötte a korábbi világrekordját, amit 2019-ben a P1197 hibriddel és 38,66 t/ha-os terméssel állított fel.

Ezzel a győzelemmel Hula ötödszörre állított fel új világrekordot egy Pioneer-hibriddel. Az amerikai termelő arra biztatta a gazdákat, hogy ne féljenek a Pioneer és Corteva új termékeitől. A P14830hibriddel 39,14 t/ha, a P10811 hibriddel pedig 37,03 t/ha terméshozamot ért el – mindkét kukorica első éves volt a piacon. Hula azt is elmondta, hogy mi a két legfontosabb szempontja a vetőmagválasztáskor:

Legfontosabb tulajdonságok

„Amikor hibridet választunk, egyértelműen a terméshozam az első. De aztán felvetődik a kérdés, hogy mi legyen a következő szempont: a betegségellenállóság, a szemek minősége, a vízleadási dinamika, vagy csak a tenyészidő?” – kérdezi Hula. Ő a terméshozamot és az állóképességet keresi egy hibridben, a többi tényezőt kontrollálni igyekszik. A Pioneer pedig arra törekszik, hogy a gazdálkodóknak olyan termékportfóliót kínáljon, ami megfelel az igényeiknek és a legmagasabb terméshozamokat biztosítja.

41 állam gazdálkodói 81 különböző Pioneer-hibriddel szereztek első, második és harmadik helyezést a termésversenyeken, ez bármely más nemesítőháznál több győzelmet és helyezést jelent. Ezek az eredmények rávilágítanak a Pioneer-termékek egyenletes teljesítményére a különböző körülmények között. Az idei verseny eredményei megtekinthetők a Pioneer.com/NCGA weboldalon.

Kapcsolódó cikk: A stressztűrő hibridek nagyban hozzájárulnak a hazai kukoricatermesztés jövőjéhez.