fbpx

Megugró vetésterület várható tavaszi kalászosokból

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 22.

A piaci helyzet és a nitrogén árának emelkedése különösen kedvez az árpának. A klímaváltozás miatt ma már a zabot és a sörárpát is inkább ősszel vetik.

árpavetés
Az árpa népszerűsége érezhetően nőtt (fotó: Horizont Média)

Árpa: a tavalyinál jóval nagyobb területre is jut vetőmag

A gabonapiacon tapasztalható magas árpaárak területnövekedést eredményezhetnek. A 2021. évi tavaszi kalászosvetőmag-szaporító területeknél azonban jelentős kiesés nem történt, ez alapján nem számítanak vetőmaghiányra semelyik fajtából, mondta Takács Géza, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A tavaszi árpa vetőmagszaporító területe idén az egy évvel korábbihoz képest 8 százalékos emelkedést mutat. A 6 ezer tonna körül várható fémzárolt termés akár 100 százalékos felújítási arányt is jelenthet a kalkulált, tavalyitól 10 százalékkal nagyobb vetésterület esetén is.

Zab: 50%-os felújítási arányra elég

Tavaszi zab esetében a 730 hektáros termőterületről várhatóan 2600 tonna feletti fémzárolt vetőmagkészlettel számol a szövetség. Amennyiben az árutermő terület nagysága nem változik a tavalyihoz képest, akkor ez megközelítőleg 50%-os felújítási arányra ad lehetőséget.

Ősszel vetik a tavaszi kalászost

A klímaváltozás hatása, hogy a tavaszi árpát már ősszel elvetik a termelők és a vetőmagot szaporítók is. Az ősszel vetett tavasziak aránya idén tovább nőtt, így már nincs értelme tavasszal tájékoztató árat hirdetni. A helyzethez igazodva a Vetőmagszövetség 2022-ben már ősszel tanácskozni fog ebben az ügyben.

Ez a cikk is érdekelheti: Egyetlen takarmánygabona tudott tovább drágulni.

Összeállította: Gönczi Krisztina