fbpx

A német agrárium sem tudja kigazdálkodni a béremelést

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 22.

Az idénymunkához köthető „Minijob” esetén elfogadják a munkáltatók a bérkeret emelését, de cserébe az időkeretet is meghosszabbítanák. A tartós foglalkoztatást viszont nem tudják elképzelni a megemelt órabérrel.

spárgaszedés
A spárgaszedés az első nagy idénymunka, amire sok embert várnak (forrás: Horizont Média)

Legalább lassabb legyen a béremelés

A Német Parasztszövetség (DBV) és a Német Mezőgazdasági és Erdészeti Munkaadók Szövetsége (GLFA) közös nyilatkozatban tiltakozott a mezőgazdasági minimálbér óránként 12 euróra emelése ellen. A tervek szerint ennek bevezetésére 2022. október 1-jén kerülne sor. „Ez nemcsak a vállalkozások életképességét veszélyezteti, de kiszorítja a nagy munkaerőigényű zöldség-gyümölcstermesztést olyan régiókba, ahol alacsonyabb az életszínvonal és a bérek. A bevezetésig tartó rövid határidő pedig az üzleti tervezhetőséget is megkérdőjelezi. Fokozatos átmenetre van szükségünk” – mondta Joachim Rukwied, a DBV elnöke. „A minimálbér tervezett emelése egy újabb beavatkozás a vállalkozások Alaptörvényben rögzített bértárgyalási autonómiájába. Ezt elutasítjuk” – fogalmazott a GLFA elnöke, Martin Empl.

Több pénz vagy idő a Minijobra

A csekély mértékű foglalkoztatás (Minijob) területén tervezett változtatást viszont üdvözlik a szövetségek. (A Minijob vagy egy havi maximális keresethez tartozó munkamennyiséget jelöl flexibilis időbeosztásban, vagy évente legfeljebb 70 nap munkavégzést enged az adott munkáltatónál. A munkavállalót ekkor nem terhelik járulékok, a munkaadónak azonban egészségbiztosítási és nyugdíjbiztosítási járulékot is kell fizetnie a bérek után, illetve balesetbiztosítást kell kötnie a dolgozóra.) Az új szabályozás szerint havonta nem 450 eurót, hanem 520 eurót kereshetne a munkavállaló Minijobbal. „Ebben az esetben a havi bérnövekedés már régóta esedékes volt” – mondta Rukwied. Azt azonban elfogadhatatlannak tartja, hogy a munkáltatókat sújtó járulékos adóterheket az 520 és 1600 euró közötti sávban megemeljék.

A szövetségek határozottan elutasítják a minimálbér munkaidő-nyilvántartási kötelezettségének tervezett új szabályozását is, mivel a napi elektronikus munkaidőrögzítés adminisztrációs többletköltséggel jár. Szerintük technikailag is nehéz kivitelezni, mivel az ilyen munkák jellemzően az irodától távol kezdődnek és végződnek, így a terepi brigádvezetőre kellene bízni, hogy egy mobil applikációval beküldje az adatokat. A rendszer a jelek szerint nincs erre felkészülve Németországban. A szövetségek a Minijob időbeli korlátját – a koronajárványra hivatkozva – idén is többre kérik engedélyezni évi 70 napnál.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Öt év alatt negyedével lett kevesebb a munkás az agráriumban.