fbpx

A díjnyertes lila paradicsom

Írta: Szerkesztőség - 2021 május 13.

Megkezdődött hazánkban is a többszörösen díjnyertes YOOM™ paradicsom termesztése és forgalmazása. A következő hónapokban mintegy 300 ezer csomag kerül a különleges színű csemegéből a fogyasztók asztalára.

A YOOM™ a világ vezető agrárvállalatai közé tartozó, több mint 100 országban tevékenykedő Syngenta paradicsoma.

 

Mezőgazdaság, lila paradicsom
A Syngenta többszörösen díjnyertes lila paradicsomja (Fotó: Syngenta)

 

A sötétlila színű és édes-savanyú zamatú paradicsom

„Vállalatunk zöldségvetőmag divíziója élen jár a zöldségfajták nemesítésében, munkatársaink elkötelezettek az innováció iránt és azon dolgoznak, hogy a termelő partnereinken keresztül egészséges és ízletes zöldségek kerüljenek a fogyasztókhoz. Ennek az innovatív közös munkának az eredménye a YOOM™” – mondta Antal Gyula, a Syngenta zöldségfélék üzletágvezetője.

A YOOM™ könnyen felismerhető különleges sötétlila színéről és édes-savanyú zamatáról, amely az izgalmas „umami” ízben ölt testet. Az umami egy aminosav, amely más molekulákkal együtt fokozza az ízlelőbimbókra gyakorolt élményt. Sötét színéért az antocianin fele, amely vízben oldódó természetes pigment. Emellett gazdag karotinoidokban is, amelyek erős antioxidánsok és segítenek leküzdeni a fáradtságot. Ehhez társul még a nagy adag C-vitamin, magnézium és kálium. Ideális élelmiszer vérnyomás-, valamint a szív- és érrendszeri problémák esetén.

 

Mezőgazdaság, lila paradicsom
A lila paradicsom gazdag antioxidánsokban, amelyek segítenek például a fáradtság
leküzdésében (Fotó: Syngenta)

 

A díjnyertes lila paradicsom

A YOOM™ tavaly elnyerte a Fruit Logistica Innovációs Nagydíját, amely az egyik legrangosabb szakmai elismerés. A brüsszeli Taste Institute pedig a legmagasabb, három csillaggal díjazta paradicsom ízét, amely így megkapta a „Superior Taste Award” díjat. Belgiumban pedig az Év Terméke lett zöldség kategóriában.

Antal Gyula elmondta, hogy hazánkon kívül több mint húsz országban – Hollandiában, Spanyolországban, Franciaországban, Dániában, Belgiumban és Németországban – forgalmazzák. Ezen országok közül szinte valamennyiben helyben termesztik a gazdálkodók, ezáltal rövidülnek a szállítási útvonalak, az üzletek polcaira mindig frissen szedett paradicsom kerülhet.

 

Mezőgazdaság, lila paradicsom
A lila paradicsomot geotermikus energiával fűtött üvegházakban termesztik (Fotó: Syngenta)

 

Hamarosan a polcokon a lila paradicsom

A Magyarország déli részén, a Trivega Kft. orosházi és forráskúti kertészetében termő YOOM™ a tervek szerint mintegy 300 ezer – fenntartható erdőgazdaságok alapanyagaiból készült – csomagban kerül a fogyasztókhoz 2021-ben.

A paradicsomot a szakemberek korszerű üvegházban termelik, amelyet geotermikus energiával fűtenek. A növények természetes közegben fejlődnek, a káros betegségektől és rovaroktól biológiai növényvédelemmel óvják.

A különleges ízű és színű csemegét a Syngenta és a Trivega Kft. szervezésében megtartott online bemutatón ismertették meg a szakmai érdeklődőkkel.

 

Forrás: Syngenta, online sajtóbemutató

Összeállította: Barna Ferenc