fbpx

A John Deere rácsatlakozik a SpaceX műholdjaira

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 18.

A Deere & Company bejelentette, hogy megállapodást kötött a SpaceX-szel műholdas kommunikációs (SATCOM) szolgáltatás nyújtására. A SpaceX Starlink hálózata mindenütt elérhető, így a precíziós gazdálkodás a legelhagyatottabb régiókban is kivitelezhető.

A SATCOM az új és régebbi gépeket is ráköti a műholdas internetszolgáltatásra, lehetővé teszi a gépek autonóm működését, a valós idejű adatmegosztást, a távdiagnosztikát és a gépek közötti kommunikációt. Ezek mindegyike hatékonyabbá teszi a munkát és minimalizálja az állásidőt.

műhold traktor kapcsolat
A valós idejű adatmegosztáshoz teljes műholdas lefedettség kell (forrás: ts2.pl/wp-content)

Internetszegény régiókban is működik

A John Deere a SpaceX Starlink műholdas internet-szolgáltatását fogja használni. (Lásd még: Elon Musk sok ezer műholddal ontja a szélessávú internetet.) Ennek érdekében a John Deere márkakereskedők egy robusztus Starlink-terminált telepítenek a kompatibilis gépekbe, valamint egy 4G LTE JDLink modemet, amellyel a gépet a John Deere Operations Centerhez csatlakoztatják. A megoldás 2024 második felétől az Egyesült Államok és Brazília egyes részein lesz elsőként elérhető.

„A SpaceX műholdjaira való kapcsolódás hatalmas lehetőségeket nyit meg” – mondta Aaron Wetzel, a John Deere precíziós rendszereiért felelős alelnöke. „A gazdáknak jellemzően rövid idő áll a rendelkezésükre egy-egy szántóföldi feladatra, ezért precízen kell koordinálniuk az egyes gépek munkáját és minél jobban kihasználni a teljesítményüket. A feladatok összehangolt működésével az egész termelés hatékonyabbá, eredményesebbé és jövedelmezőbbé válik.”

Okos megoldások

A John Deere jelen volt az idei Szórakoztató Elektronikai Kiállításon (Consumer Electronics Show – CES) Las Vegasban, és számos precíziós technológiai megoldást mutatott be. Ilyen volt a See & spray permetezési technológia. A szoftver használati díja a kukoricatermelő tesztüzemekben 10 dollár volt hektáronként, de máris közel 250 ezer hektáron próbálták ki a farmerek. Az alkalmazásnak köszönhetőn eddig több mint 30 millió liter vegyszert takarítottak meg a gazdaságok.

A John Deere egy tucat partnerével az autonóm talajművelési megoldásokat is teszteli, ennek során eddig 124 ezer hektárt műveltek meg. Ez az utólagos beépítési megoldás a 8-as sorozatú traktorok esetén a 2020-ban vagy azután gyártott gépekben alkalmazható, a 9-es sorozat esetén pedig 2022-ben vagy azután gyártott modellekben.

A Deere megerősítette, hogy a Furrow Vision vetésmélység-követő 2025-tól lesz elérhető. Ez kamerák és lézeres mélységmérő segítségével informálja a dolgozót arról, hogy mikor milyen mélyre hullott a mag, nem szükséges kiszállni és kiásni a barázdát, hogy megtudjuk, megfelelően dolgozik-e a gép.