fbpx

Kína megvette szinte az összes orosz repceolajat

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 17.

Oroszország nem fogyaszt repceolajat, viszont elég repcét termel ahhoz, hogy feldolgozza és jó pénzért eladja másoknak. Kína a legfőbb jelentkező rá.

növényolaj
Az oroszok nem szeretik a repceolajat, de szívesen legyártják Kínának (forrás: ocdn.eu)

Európa kihullott a pikszisből

2023-ban másfél millió tonna repceolajat indítottak el Kínába az orosz kereskedők. Ez több mint duplája a 2022. évinek. Korábban az európai országok vásárolták leginkább az orosz repceolajat, de részesedésük a teljes szállítási volumenből minimálisra csökkent. Így Lettországba 20%-kal kevesebb, 76 ezer tonna termék került, értékben pedig felére esett az export. A Norvégiába irányuló szállítmányok negyedükre estek (16 ezer tonna). A termék top-5 vásárlója között szerepel még Törökország (9,2 ezer tonna, -62%) és Fehéroroszország (8,2 ezer tonna, +12%).

Nem bánják

Mint látható, a „baráti” államok – Kína és Belorusszia – kivételével csökkent az orosz termék iránti kereslet, de ez nem rendítette meg a kivitelüket. A gyártás felfutott, a teljes exportmennyiség pedig elérte a 1,7 millió tonnát, ami 72%-kal több, mint egy évvel korábban. Vagyis Kína vásárolta fel az orosz kínálat 88%-át(!). Az alacsonyabb árak miatt az export árbevétele csak 20%-kal nőtt – jelentette az orosz szakminisztérium. Hozzátette: az orosz termelés szinte teljes egészében a külpiacokat célozza. Az előrejelzések szerint a repceolajgyártás idén is közel lesz a tavalyi rekordszinthez.

Kapcsolódó cikkünk: Ha nem jöhet az ukrán repcemag, akkor az olajat hozzák be.