fbpx

A stressztűrő hibridek nagyban hozzájárulnak a hazai kukoricatermesztés jövőjéhez

Írta: Sajtóközlemény - 2023 október 15.

A kukorica az elmúlt évek aszályos időjárása ellenére továbbra is fontos szerepet játszik mind az európai, mind a magyarországi szántóföldi növénytermesztésben. Felhasználása sokrétű, az élelmiszer- és takarmányiparon keresztül egészen az üzemanyaggyártásig terjed. Noha termesztése az elmúlt években kihívás volt a magyar gazdálkodók számára, érdemes továbbra is bizalmat szavazni ennek a rendkívül sokoldalú növénynek.

Kukorica
A kukorica felhasználása sokrétű (fotó: Corteva)

Magyarországon a klímaváltozás és az elmúlt évek aszályos időjárásának köszönhetően az idei évben a kukorica vetésterülete csökkent 2022-höz viszonyítva. A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján 2022-ban a gazdálkodók 983 ezer hektáron vetettek kukoricát itthon, mely körülbelül azonos volt az azt megelőző év vetésterületének nagyságával.

Ennek ellenére a Mordor Intelligence piacelemző és tanácsadó cég adatai szerint az európai kukoricapiac méretét 2023-ban 34,85 milliárd dollárra becsülik, és várhatóan 2028-ra eléri a 40,95 milliárd dollárt, és az előrejelzés időszakában, 2023 és 2028 között évi 3,28%-os növekedés várható.

A termelők visszajelzései és igényei alapján pedig előtérbe kerülnek azok a hibridek, amelyek ellenállnak a szárazságnak és az UV-sugárzásnak. Ezért a kutató-fejlesztő mezőgazdasági vállalatok kiemelt figyelmet fordítanak a szárazság-ellenálló és termésstabilitást növelő hibridek nemesítésére, hogy garantált legyen a termésbiztonság még a kiszámíthatatlan, aszályos időjárási körülmények között is. A gazdák igényeire válaszolva, a nemesítési eljárások során fontos tényező az is, hogy a hibrid hogyan használja fel a növény fejlődése során a rendelkezésére álló vizet, milyen mértékben képes felvenni a tápanyagot, mennyire tud ellenállni a kórokozónyomásnak és milyen a termőképessége. Ahhoz, hogy a világ növekvő népességét a mezőgazdaság továbbra is el tudja látni egészséges és megfelelően tápláló élelmiszerrel, ahhoz feltétlenül szükséges a termelők és a nemesítő vállalatok együttműködése, hogy olyan hibridek kerülhessenek a piacra, melyek magasabb hozamokat hoznak.

A Corteva Agriscience nemzetközi kutató-fejlesztő vállalat a gazdák véleményére és kihívásaira építve olyan megoldásokon dolgozik, amelyek hosszútávon biztosítják a gazdálkodók profitabilitását és hozzájárulnak a magyar gazdaság fejlődéséhez, valamint a világ élelmiszer- és élelmezésbiztonságához.

Az elmúlt évszázad kiemelkedő munkája a hibrid vetőmagok nemesítésében és előállításában a gazdálkodók generációi számára tette ismertté a Pioneer® márkanevet. A Corteva a Magyarországon több mint 10 éve forgalomba hozott Pioneer® Optimum® AQUAmax® hibridjeit pedig a legmodernebb nemesítési eljárások segítségével fejlesztette ki. A gazdák igényeire maximálisan válaszolva, ezzel a minősítéssel rendelkező hibridek rekordtermésre képesek normál (a kukorica termesztését támogató) körülmények között, ugyanakkor terméselőnyt mutatnak száraz körülmények között (hőstresszben is), további termésbiztonságot nyújtva. Az AQUAmax® minősítés jelzi a gazdálkodók számára, hogy a hibrid a rendelkezésre álló vizet a lehető leghatékonyabban használja fel más hibridekhez képest, mely kifejezetten előnyös tulajdonság az aszályos időjárásban. Ezek a hibridek igen nagy népszerűségre tettek szert és egyre nagyobb területen kerültek elvetésre az elmúlt években. A 2024-es szezonban újabb Optimum® AQUAmax® hibrid kerül bevezetésre a meglévő hibridek mellett, a P0450 személyében, támogatva a sikeres és kiszámítható gazdálkodást a következő évekre vonatkozóan.

A termelők a Corteva 2024-es tavaszi vetőmag és növényvédelmi megoldásairól bővebben a vállalat frissen megjelent 2024-es Termékkatalógusában olvashatnak, mely már elérhető a vállalat honlapján. Kérdés esetén keressék bizalommal a Corteva területi képviselőit és szaktanácsadóit a katalógus 112-113. oldalán található elérhetőségek egyikén.

Sólyom János
vetőmag-termékmenedzser