fbpx

A Kimitec termékei a jövőbe mutatnak

Írta: MezőHír-2024/1. lapszám cikke - 2024 január 08.

20 millió eurónyi befektetés a kutatásba tíz év alatt

A Kimitec egy spanyol biotechnológiai multinacionális vállalat, amely biopeszticidek, biostimulátorok és probiotikumok kutatásával, fejlesztésével és forgalmazásával foglalkozik. A közelmúltban a hazai forgalmazó, a KITE Zrt. és a Kimitec meghívásából egy izgalmas sajtóút részesei lehettünk a vállalat almeriai központjában. Ennek során a kutatóközpont bemutatója mellett az új, 2024-ben átadásra kerülő gyáregység megtekintésére, valamint egy a termékkört a kertészeti kultúrákban sikerrel használó gazdapartnerrel való beszélgetésre is lehetőségünk nyílt.

kutató
A Kimitecnél egy több mint 60 kutatóból álló csapat működik együtt a legnagyobb kutatóközpontok hálózatával

Már az első kísérlet is nagyon jó eredményeket adott

Illés Zsolt, a Kimitec régióvezetője korábban a KITE Zrt. csapatát erősítette, majd csaknem negyedszázadnyi ott töltött munka után szegődött a spanyol cég szolgálatába. A sajtóúton ő volt a házigazdánk, így egy beszélgetés során tőle kértünk áttekintést a Kimitec termékeiről, filozófiájáról és az iparág fejlesztési irányairól.

– Annak idején hogyan került kapcsolatba a két cég egymással?

– Akkoriban még a KITE Zrt. szakembereként dolgoztam, és hoztunk egy döntést, hogy minél több olyan gyártóval legyünk kapcsolatban, akik nem valamilyen disztribúciós csatornán értékesítik termékeiket Magyarországon. Ezek után egy másik spanyol partnerünk ajánlására találkoztam személyesen a Kimitec vezetőivel egy amszterdami kiállításon, onnan indult a kapcsolat. Nagyon megtetszett a cég már akkor is ígéretes portfóliója, így 2011-ben különböző kultúrákban elkezdtük a termékek tesztelését. A Kimitec akkoriban a zöldség-gyümölcs kultúrákban rendelkezett számunkra érdekes termékekkel, ezen a területen vizsgáltuk a technológiákat, termékkombinációkat. Aztán elkezdtük először azoknak a termékeknek a forgalmazását, amelyeknek engedélye volt az országban, ezek elsősorban EK-műtrágyák voltak, és elindítottuk az engedélyezési folyamatokat is, ahol szükséges volt.

– A tesztelés után mikor lépett piacra az első néhány termék?

– Érdemben 2016-ban indulhattunk, amikor már biostimulátorokat is forgalmazott a KITE Zrt. Ehhez persze az is kellett, hogy a zöldség-gyümölcs kultúrák mellett szántóföldiekben is elindítsuk a teszteket. Búzában nagyon jó eredmények születtek már a legelsőknél is, a Dell’’ Agro Plusról látszott, hogy telitalálat. Ez hozta meg az érdemi áttörést.

Illés Zsolt
Illés Zsolt, a Kimitec régióvezetője

Izgalmas nemzetközi piac

– Aztán 2019-ben érdekes fordulat történt – a nádudvari székhelyű cégtől átigazolt a Kimitechez.

– Igen, a KITE Zrt.-nél 23 évig dolgoztam, így az az új kihívás, amit a spanyol cég vázolt fel, nagyon izgalmasnak látszott már az elején. Érdekelt a külföldi piac, szerettem volna bekerülni a nemzetközi vérkeringésbe is. A Kimitec is ekkor kezdte el fejleszteni a saját hálózatát, mert előtte úgynevezett exportmenedzserek dolgoztak nála, spanyolországi székhellyel kereskedtek, és úgy tartották a kapcsolatot a disztribútorokkal. Ezt a rendszert teljesen átszabták, így én Magyarország mellett megkaptam a környező országok, Szerbia, Románia, később Horvátország, Görögország, Észak-Macedónia és Ciprus képviseletét is.

– Ez elsőre elég változatosnak tűnik! Melyik a legkülönlegesebb piac a felsorolt országok közül?

– Érdekes, hogy Görögországban rendkívül felkészültek a gazdák, és a disztribúciós csatornák szaktanácsadói is nagyon magas szinten állnak. Pontosan tudják, hogy egy biostimulátor egy-egy összetevőjének milyen hatása van, hogy a termék egy aminogrammjának milyen hatása van a zöldség- és gyümölcskultúrákban. Konkrétan keresnek készítményeket, nemcsak az érdekli őket, hogy mennyi aminosav és fitohormontartalma van a készítményeknek, hanem hogy milyenek az arányok. Ez kivételes, nem átlagos hozzáállás! Értelemszerűen lényegesen gyengébbek a talajaik, mint nálunk, és a biostimulátor használatát már csak emiatt is jóval hamarabb elkezdték, mint a magyar termelők. Nagyon komoly verseny van náluk a piacon, jelentős arányban használnak biostimulátorokat, és minden gyártó ott van, aki számít.

Korszerű technológiákhoz igazodva

– Ha visszanézünk hazánkra, itt ma milyen termékekkel vannak jelen?

– A hazai piacon elsősorban a szántóföldre célzott termékeink vannak, mint például a Dell’’ Agro Plus, amely egyébként is a Kimitec piacvezető terméke. Emellett egy új készítmény van 2023-tól a piacon, az Xtender Row Ultra.

Ez specifikusan szántóföldi kultúrákra alkalmas prebiotikus biostimulátor-készítmény. Emellett vannak kiegészítő készítmények, amelyek EK-műtrágyák, vagy EC-jelölésűek, és jelen vagyunk még például cink- és mikroelem-tartalmú termékekkel, mint például a Zinco vagy a Tundamix. Emellett a zöldség-gyümölcs portfólió is szépen felépült, mert 2022-ben kaptuk meg két termék regisztrációját, ez a Batallon, a másik meg a Rhyzo Plus.

Az első egy magas szervesanyag-tartalmú, terméshomogenitást növelő és érést előrehozó termék, a másik pedig egy gyökereztető készítmény. De ebben a szegmensben is használható a Dell’’ Agro Plus és a Caos XT termék is. Azt gondolom, hogy ami úgymond szükséges ezeknek a kultúráknak a termesztéséhez, azok rendelkezésre állnak nálunk. És van még új termék is, amellyel hamarosan jelentkezünk a piacon.

– Mit kedvelnek a legjobban a termelők ezekben a készítményekben?

– Egyértelműen mindenki szeret vizuálisan valamilyen gyors eredményt is látni, nemcsak a legvégén, a betakarításkor szembesülni a jobb terméssel. Jó az, ha a termék használat után már látható pozitív hatást ad. A Dell’’ Agro Plus például azonnal zöldíti, megindítja a növényt a kezelés után, emellett a legtöbb stresszfaktort is eredményesen kezeli. A gyökereztetőkészítménynél is azonnal látszik a növény megindulása, ellenőrzéskor látni a sok új másodlagos, harmadlagos gyökeret is, ami a használata után képződik.

Félix García
Félix García, a Kimitec tulajdonos-vezérigazgatója is fogadta a magyar újságírócsapatot,
és sok izgalmas történetet osztott meg a cég történetéről, víziójáról

Komoly hátteret biztosít a KITE Zrt.

– Merre tartanak most a fejlesztések, mikor lesz majd a hazai piacon is új termék?

– Azt lehet mondani, hogy a szántóföldi kultúráknál igazodni akar a cég a termékfejlesztésnél a korszerű technológiákhoz. Minél kevesebb munkamenettel kell megvalósítani egy szántóföldi termelést, így a fejlesztés iránya is erre tart: minél összetettebb, kombinatív készítményeket kell előállítanunk, amelyek megfelelnek ezeknek a technológiáknak. Másrészt a precíziós gazdálkodás is megkíván olyan termékeket, amelyek kis mennyiségben, kis lémennyiséggel, speciális technológiával juttathatók ki, ez is fontos tényező nálunk a fejlesztés során, a biostimulátoroknál és a mikroorganizmusokat is tartalmazó készítményeknél is. A zöldség-gyümölcs technológiáknál egyre inkább a specifikus termékekre van szükség. Mivel ezeknél folyamatos tápanyagellátásról, öntözésről, lombon keresztüli kijuttatásról beszélünk, ott épp az adott fenológiai fázishoz kell tudni alkalmazkodnunk. Ez a biostimulátorok mellett a prebiotikus és probiotikus készítményeket helyezi előtérbe. Fókuszban van a biopeszticidek kutatása is. Ezeknél azt lehet mondani, hogy vannak kész termékek, amelyek engedélyeztetése Latin- és Észak-Amerikában már zajlik vagy lezajlott.

Európában két termék dokumentációja már összeállt, de ez itt hosszabb folyamat lesz. Emellett legalább 50-féle, különböző stádiumban lévő kutatásunk van a biopeszticidek terén, amelyek már előrehaladottak, ezek különböző betegségekre és kártevőkre összpontosítanak. A jövő egyértelműen ebbe az irányba megy. Hogy Európában ezek mikor debütálhatnak, azt nem tudom megjósolni – az európai szabályozást véleményem szerint módosítani kellene. Latin-Amerikában és az USA-ban 1,5-2 év alatt lezajlanak az engedélyeztetések, Európában ez 5-6 évet igényel. A költségek is teljesen mások; az öreg kontinensen millió eurókban mérhetők, máshol ez lényegesen kevesebb. Ha „zöldebbé” akarjuk tenni az ágazatot, akkor ezeket a folyamatokat fel kell gyorsítani.

– Magyarországon nagy sláger volt 2023-ban az AÖP. A Kimitec portfóliója mennyire illeszkedett a kiíráshoz?

– Minden biostimulátor-termékünk benne volt, a szántóföldi vonalon a Dell’’ Agro Plus és az Xtender Row Ultra, a zöldségeknél pedig a Dell’’ Agro Plus mellett a Rhizo Plus és a Batallon is használható az AÖP-ben.

– Mekkora csapat van most a KITE Zrt.-nél, akik a Kimitec termékeivel kapcsolatban a termelők részére megfelelő szaktanácsot tudnak adni?

– Nagyon komoly hátteret biztosítanak a szakemberek, hisz csak a szántóföldi és zöldség-gyümölcs szaktanácsadói csapat több mint 80 főből áll, ők ezzel a termékkörrel tökéletesen tisztában vannak. Emellett közel 100 fős PGR-es szaktanácsadói team is ugyanúgy megkapja a vizsgálati eredményeinket, a megfelelő tréningeket. Szóval, a KITE Zrt. nagyon komoly hátteret biztosít a Kimitec korszerű, előremutató termékköréhez.

A Kimitec Csoport három pillére
K + F, nemzetközivé válás és alkalmazkodóképesség
K + F
‑ 4 db H2020 projektMAAVi INNOVATION CENTER: Európa legnagyobb biopeszticid- és probiotikum-kutatóközpontja
‑ +40 vezető tudós‑ +30 000 hatékonysági teszt
‑ +20 millió EUR finanszírozás +115 kutatási projektben
‑ 4 szabadalom
Nemzetközivé válás
A Kimitec Group közel van a világ bármelyik ügyfeléhez:
‑ Globális agronómiai párbeszéd
‑ A valós piaci igények azonosítása a K + F csapat számára
‑ A know-how globalizálása – technológiai tudás átadása a világ minden táján
‑ Több mint 120 növény szakértője
‑ 300 globális ügyfél
‑ 90 ország
‑ 4 leányvállalat (Észak-Amerika, LATAM, Kína, Brazília)
Alkalmazkodóképesség
‑ 500 regisztrált termék‑ 180 ökológiai tanúsítvány
‑ 2000 hivatalos teszt és ügyféltapasztalat
‑ A helyi kultúrákhoz, szokásokhoz és igényekhez igazított marketingstratégiák 

Az új, 50 000 m2-es gyáregység 2024-ben kerül átadásra. A cég szemléletét jól mutatják az épületen belüli gyönyörű, élő olajfák

‑A Maavi a Kimitec által létesített kutatóközpont. Ez a biopeszticidek, probiotikumok és biostimulátorok legnagyobb kutatóközpontja Európában.
‑A kutatás során a szintetikus kémia adta lehetőségeket kell helyettesíteni a termelékenység és a hozam csökkenése nélkül; ez megköveteli az élvonalbeli technológiai központ létrehozását.
-4 természeti terület és 4 megfelelő laboratórium: botanika, mikrobiológia, mikroalgák és zöldkémia. Az e négy természeti terület közötti szinergiák alkotják a több mint 5000 m2 infrastruktúrával és több mint 2000 m2 üvegházzal rendelkező központ szívét.
Egy több mint 60 kutatóból álló csapat működik együtt a legnagyobb kutatóközpontok hálózatával, mint például a CSIC, a nemzeti és nemzetközi egyetemek számos neves kutatócsoportjával, a biotechnológiai ágazat állami és magánszervezeteivel, az iparban vezető agrár-élelmiszeripari vállalatokkal és más multinacionális gyártókkal.
‑A munka során a szintetikus kémia alternatíváinak keresése megköveteli, hogy a legmodernebb technológiával rendelkezzenek, és növelni tudják a kutató-fejlesztő csapat termelékenységét, ez növeli versenyképességüket egy gyors és igényes iparágban.
‑Tudóscsoportjuk biotechnológiai kutatásokat végez, hogy természetes és hatékony megoldásokkal segítsen helyreállítani az emberek és környezetük közötti egyensúlyt a mezőgazdaság, az állattenyésztés és az élelmiszeripar fejlesztése érdekében.
‑Egy jobb jövő építése érdekében 2013 óta több mint 20 millió eurót fektettek be 116 projektbe, 6 kutatási területen.

SZERZŐ: FODOR MIHÁLY