fbpx

Tízből nyolc búza elbukott a sütőipari teszten

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 09.

Az idei év sajátossága, hogy kevés, apró, „koncentrált” búzaszemeket arattunk. A sütőipar panaszát a búzakísérletek alveográfos eredményei is igazolták: csak minden ötödik fajta tudott megfelelően nyújtható és stabil tésztát adni idén. A magyar genetikák jól szerepeltek.

tészta
Csupa „javító” búzából nem lesz stabil kenyér (forrás: szupermenta.hu)

A pékek a búzák 80 százalékát kirostálnák

2021 őszén 8 helyszínen 59 búzafajtát vetettek el kisparcellás összehasonlító kísérletekben. A korai, a középérésű és a középkései búzák kalászolása és érése között az összesített eredmények szerint csak egy-egy nap különbség adódott. Az elmúlt két év adataihoz képest idén 20-25 százalékkal kevesebbet termettek a búzák. A nyersfehérjetartalom viszont 10-15 százalékkal magasabb volt, egyik fajtánál sem került 12%-os érték alá.

A tészta nyújthatósága és stabilitása viszont szeszélyesen alakult. Bár a W-értéke alapján szinte minden második búza „javító minőségű” lett, kenyérsütésre (P/L arány 0,8 alatt) a búzák alig 20 százaléka volt alkalmas! Ezek döntően magyar nemesítésű genetikák voltak. Kekszet pedig egyikből sem lehetett volna készíteni. (Lásd a részleteket itt.) A régiónkban másutt is hasonló minőségromlásról érkeztek hírek, az oka az aszály. Ezzel szemben Oroszországban a heves esőzések mosták ki a búza beltartalmát. Most igen nagy értéke van tehát a jó sütőipari értéket mutató búzának.

A magyar búza a legrosszabb termőhelyeken a legjobb

7 tonna feletti eredményt a nevezett 59 fajta közül 18 tudott felmutatni, ezek a legtöbb termőhelyen kiváló teljesítményt nyújtottak. A mennyiséget tekintve igen jól szerepeltek a nyugati genetikák, a hazai nemesítésből két szegedi és egy martonvásári búza került a legjobbak közé.

A Frenetic, az Altigo, a Hydrock és a Hyligo az összes termőhelyen átlag feletti eredményt nyújtott. A legjobb búzák közül több is csak a leggyengébb termőhelyeken (Jászboldogházán vagy Székkutason) mutatott átlag alatti teljesítményt. A magyar búzák viszont leginkább éppen ezeken a termőhelyeken hoztak átlag feletti termést. Ez is arra int, hogy érdemes az adott tájhoz leginkább illeszkedő fajtát kikeresni a táblázatokból.

táblázat