fbpx

Már a Dunát lövik az oroszok

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 24.

Folytatódnak az orosz légitámadások az ukrán kikötők ellen, és most már nemcsak a tengeri csomópontok a célpontok, hanem a folyami kikötők is. Miután az oroszok a gabonaegyezményt felmondták, Kijev a dunai hajózás megmentő erejében bízott. Hiába?

gabonahangár
A szétlőtt síktároló Reniben (forrás: tradewindsnews.com/Sergey Bratchuk via Telegram)

Konstanca egyébként sem akart foglalkozni az ukrán áruval

Július 21-én Odesszától délebbre fekvő célpontokat támadott az orosz haderő, ekkor a Csornomorszktól is lejjebb fekvő Dnyeszterfehérvárt érték találatok, majd július 24-én éjjel dróncsapások rongálták Reni kikötőjét is. Az első hírek szerint megsemmisült egy gabonahangár, és hatan megsérültek. A kár nem túl nagy, de a nyomában feléledő bizalomvesztés éppen eleget árt a dunai hajózásnak. Igaz, az ukrán optimizmus a folyami áruszállítást illetően már eddig sem tűnt nagyon megalapozottnak. Románia ugyanis kijelentette: Konstanca elsősorban a helyi gazdák árujával lesz elfoglalva a nyáron, a Reniből a Dunán érkező gabonát hátrasorolják az árukezelésben. (Lásd: A tengeren a román gabona az első!)

Olaszországig most is eljutnak

Így nem sok kockázatmentes lehetőség maradt az ukrán kereskedők számára. Indíthatják a folyami szállítást egy kicsit fentebbről, Galaciból, ez Románia második legnagyobb kikötője. Ekkor nemcsak feljebbről kell indulni a kis merülésű uszályoknak, hanem lejjebb is kell haladniuk a tengerpart mellett, egészen a bolgár Burgaszig. Vagy választhatják a vasutat (átrakodással szélesről a keskeny nyomtávra), majd a lengyel vagy az olasz tengeri kikötőket.

Olaszországban sajnos nagyon sok búza megállt tavaly, mivel igen jó volt az ukrán gabona minősége is. Idén azonban ritkaság számba megy a 14%-os fehérjetartalmú, nagyszemű búza – ahogy nálunk is. Akinek van, az most visszaszerezheti az olasz vevőket. Míg Bécsben csak 235 eurót adnak ezért a minőségért, addig Milánóban 240-260 eurót is. Más kérdés, hogy ebből a piaci helyzetből csak azok profitálnak, akiknek tárolókapacitásaik és pénzügyi tartalékaik is vannak a környék termésének felvásárlására, szortírozására. A többi gazdálkodó azzal szembesül, hogy nyomott, napi áron kell átadnia a terményt, különben az adósságait sem tudja rendezni.