fbpx

Fogcsikorgatva lazít a nadrágszíjon a német kormány

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 07.

Engedményekre kényszerült a német koalíciós kormány a gázolaj-visszatérítés és gépjárműadó ügyében, de a gazdálkodók szerint ez még nem elég. Úgy vélik, a költségvetési hiányt nem a mezőgazdaságon kell behajtani. A jövő héten folytatják a tiltakozó akciókat.

gazdatüntetés Berlin
„Most én is szívesebben lennék otthon” – áll a táblán a berlini gazdatüntetésen
(forrás: ndr.de/nachrichten)

A gázolaj-visszatérítés fokozatos leépítése

A felháborodás hatására az erdő- és mezőgazdasági erőgépeket érintő gépjárműadótól egyelőre eltekint a német kormány, a gázolaj-visszatérítés terén azonban csak az eltörlés fokozatos bevezetésébe egyeztek bele. Az agrár-üzemanyagfelhasználás adóterhéhez több lépésben „szoktatnák hozzá” a gazdálkodókat. 2024-ben literenként 21,48 eurócent kedvezményt élvezett volna az erdő- és mezőgazdaság, ezt 40 százalékkal csökkentenék. (A gázolaj ára most átlag 1,7 euró Németországban.) A maradék kedvezményt 2025-ben és 2026-ban fele-fele arányban építenék le. 2027-től már semmiféle könnyítést nem élvezne a szektor. A változások nem érintik a 2023-ban felhasznált gázolajmennyiség után járó adóvisszatérítés idei kifizetését.

Gépjárműadó nem lesz

A gépjárműadó alóli mentesség és zöld rendszám megmaradna, ezáltal elkerülhető, hogy a német költségvetés hiánya aránytalanul nagy terhet rójon az ágazatra – magyarázta az eredményt Cem Özdemir, a koalíció agrárminisztere. A megállapodásnak azonban ára van. Így 2024-ben 2,5 milliárd euróval kevesebb folyik be az államkasszába, mint azt eredetileg tervezték. Ezt a hiányt részben Cem Özdemir tárcájának kell enyhítenie, 100 millió euró megtakarítást kell felmutatnia az év végére. Egyelőre nem világos, hogy ezt honnan fogja előteremteni, egyes találgatások szerint a mezőgazdasági baleset-biztosításokhoz való állami hozzájárulás mértékét csökkentenék. A módosított költségvetést január közepén tervezik újból benyújtani.

A gazdákat védő érdekvédelmi szervezetek szerint a fenti tárgyalási eredmény nem kielégítő, a gázolaj-visszatérítés fokozatos kivezetésébe sem egyeznek bele. Úgy vélik, ez rontaná a német mezőgazdaság nemzetközi versenyképességét, és veszélybe sodorja a honi élelmiszertermelést. Ezért a jövő héten folytatják a tiltakozó akciókat.