fbpx

Mennyire magyar a bab, a borsó, a lencse?

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 08.

Egy lelkes olvasónk a tavaszi vetés előtt gondolatébresztőnek szánt képgyűjteményt küldött a szerkesztőségünkbe. Csak egy részét adjuk közre, mert a teljes kép annál is tarkább, mint a lentebbi babok.

bab
Tarka beszerzési forrásból érkezik a bab (forrás: balintgazda.hu)

A képek üzenete egyértelmű: a magyarországi forgalomba kerülő hüvelyesek és étkezési magvak zöme Ukrajnából, Kanadából, Kínából és Szlovákiából érkezik hazánkba. A csomagolt termékek értéke vetekszik a húsárukéval.

magvak

magvak

Most, amikor a csemegekukorica és a zöldborsó szerződéses árai körül folyik a csata, nem árt arra gondolni, hogy mennyi egyéb, értékes „zöldségnövény” van még a nap alatt. Ezek némelyike már jobban is passzol a klímánkhoz, mint a zöldborsó. A szárazbabok, borsók és lencsék ráadásul a konzervgyárak számára is hosszan tárolható és feldolgozható alternatívát nyújtanának. A pár hónapos kampány kitolható lenne, gazdaságosabbá téve a működést.

Itt emlékeztetjük rá a kedves olvasókat, hogy önellátottságunk babból mindössze 6 százalékos (!) A zöldségfélék jövőbeni esélyeit ebben a cikkben latolgattuk: Zöldségek szántón, avagy menekülés a tömegkínálatból.