fbpx

Moldova kevesli az ukrán tranzitárut, kedvezménnyel csalogat

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 29.

Moldova jövőre is kedvezményes tarifákkal csalogatja az Ukrajnából érkező vasúti tranzitszállítmányokat, mert keveslik azt a néhány százezer tonnát, ami havonta érkezik.

gabonavonat
Olcsóságával csalogat a moldovai vasút (forrás: eurovektrans.com)

Pár százezer tonna Moldován át

Valerij Tkacsev, az ukrán vasutak (Ukrzaliznicja) kereskedelmi igazgatóhelyettese megállapodott romániai és moldovai kollégáival: a kedvezményes vasúti tarifák jövőre is érvényben maradnak az ukrán áruk számára.

„Moldova 2024-re is kiterjeszti a tranzitszállítás tarifakedvezményeit. Ezenkívül speciális kedvezményt vezetett be a Kuchurgan átkelőn történő szállításra. Ezért arra kérem az ukrán szállítmányozókat, hogy fontolják meg az áruk Moldován keresztül történő szállításának maximalizálását. Használjuk ki ezeket a kedvező feltételeket” – javasolta az ukrán vasutak képviselője az otthoniaknak. Hozzátette, hogy december eleje óta 107 ezer tonna árut szállítottak át Moldován, a múlt hónapban pedig csaknem 240 ezret.

A lengyel közúti határ még lezárva

Eközben az ukrán kormány folyamatosan dolgozik azon is, hogy meggyőzze Lengyelországot arról, hogy valóban tranzitot folytatnak az ország területén, és nem rontják a lengyel fuvarozók piaci pozícióit. A határzár továbbra is szinte hermetikus a két ország között, napi 3-4 kamion jut át a lengyel területre.

Mivel a közúton nagyon lassú a forgalom, ezért az ukrán vasutak kitalált egy új megoldást. December elején elindította az első félpótkocsi-rakományát Lengyelországba. A pótkocsik egy intermodális csomópontban kamionra rakhatók, vagy tovább szállíthatók Litvániába.

Lásd még: Moldovai kitérővel jön az EU-ba az ukrán napraforgó.