fbpx

Bedugult a közút? Az ukrán kamionpótkocsik vonaton érkeznek

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 12.

A kamionsofőröknek és a nyerges vontatóknak nem kell feltétlenül ingázniuk Lengyelország és Ukrajna között. Van jobb megoldás, ha akad hozzá vasúti rakodókapacitás.

félpótkocsik vonaton
Félpótkocsik vasúton (forrás: i.ytimg.com)

Vonaton hozzák át a kamion-felépítményt

A lengyel közúti átkelőkön továbbra is nehéz átjutni, ezért az ukrán állami vasutak (Ukrzaliznicja) kitalált egy új megoldást. Elindította az első, nyertes vontatóval szállítható félpótkocsi-rakományát Lengyelországba. A cég két hétig dolgozott a projekten. A szerelvény 23 kocsiból áll, amelyeken 13 megrakott, szállításra kész félpótkocsi kapott helyet – közölte a társaság sajtószolgálata december 7-én.

A célba érve ezek nyerges vonatókra pakolhatók és az áru közúton folytatja az útját. Így maguk a vontatók nem kell hogy kilépjenek Lengyelországból, helyben várhatják a következő szállítmányt, de a félpótkocsik átadhatók a belföldi fuvarozást vállaló, lengyel kollégáknak is. (Amit azok nagy örömmel vennének, hiszen ezért indult az egész blokád.) Az ukrán vasút hasonló szerelvényeket indít visszafelé is. A Ukrzaliznicja szervezésében arra is lehetőség van, hogy a szükséges mennyiségű kamionsofőrt a határ bármelyik oldaláról a másikra autóbusszal szállítsák át.

„Már csak formális kérdések vannak a lengyel határ gyors átlépésével kapcsolatban, és a szakértők már dolgoznak a folyamat felgyorsításán” – áll a közleményükben.

Jó termést arattak

Ukrajna befejezte a cukorrépa-betakarítást, 245 ezer hektárról bő 47 tonnás átlagtermést szedtek fel a kombájnok. 12 millió tonna a teljes répamennyiség. A kukorica 13 százaléka még kint volt a táblákon december 7-én. Az átlaghozam 7,6 t/ha (jobb, mint a november 23-i adat volt). A 3,5 millió hektáros termőterületről csaknem 27 millió tonna szemes került a tárolókba. A napraforgó- és szójatermés várokozáson felüli lett: előbbiből csaknem 12 millió tonnát arattak 5 millió hektárról (2,4 t/ha), az utóbbiból pedig 1,8 millió hektárról 4,8 millió tonnát (2,65 t/ha).