CTC vontatott szántóföldi kultivátor: Sokoldalúság a rugalmas használatért!

A mai modern gazdaságok igényei a kultivátorokat illetően megváltoztak. A mindig szoros időbeosztás megköveteli a gépektől a nagy területteljesítményt. Az olykor szigorú vetésforgó betartása új technológiai műveleteket és gépeket kíván, amelyek megfelelnek a modern szántóföldi talajművelés kívánalmainak. A Kverneland, mint az ekék és a kultivátor alapú talajművelés gépeinek egyik legnagyobb gyártója, felhasználja több mint 125 éves fejlesztési és gyártási tapasztalatait a legmegfelelőbb eszköz kifejlesztésére.

Betakarítás után a sekély tarlóhántás a legfontosabb dolog a gyomosodás csökkentése érdekében. A szármaradványok egyenletes bekeverése és a talaj visszatömörítése jelentősen elősegíti a növények magjainak kelését, még száraz körülmények között is, kiegészítésképpen minden a talajfelszínen lévő tömörödést a kultivátor megszűntet. A Kverneland CTC azonban nem csak sekély tarlóhántásra alkalmas; kiválthatjuk vele a szántás műveletét is, mivel 5-30 cm munkamélységben használhatjuk rugalmasan, változó igényeinknek megfelelően.

A Kverneland CTC vontatott kultivátor 4-5-6 m munkaszélességben, szerteágazó összeállítási lehetőségekkel, a különböző elmunkáló elemek és kivitelek kombinálhatóságával a gyártó egy igazán sokoldalú eszközt kínál Önnek, amely minden esetben illeszthető a termesztéstechnológiához, talajtípushoz, erőgéphez.

Az alapkivitelű CTC 3 sorban elhelyezett kapákkal szerelt, amelyek 270 mm vagy 330 mm távolságra vannak egymástól. Szárnyas kapákkal a gép teljes munkaszélessége átművelésre kerül, még akkor is, ha a kapák sekélyen dolgoznak. A kapasorok távolsága (max. 150 cm) és a nagy vázmagasság (87 cm) eltömődésmentes üzemelést biztosít minden körülmények között.

A Kverneland a kapák és kapafejek széles választékát kínálja a CTC-hez, például sekély tarlóhántáshoz CLD kapaszárat és 125 mm-es megfordítható duplaszív kapát 360 mm-es szárnyakkal, mélyműveléshez (30 cm) CLC kapaszárat megfordítható orrbetéttel, ami egyaránt alkalmazható sekély művelésre, 30 cm széles szárnyas kapával kombinálva. A robosztus kapaszár speciálisan hőkezelt “C” alakú zártszelvényből készül. A hőkezelési technológia teljes mértékben megegyezik a Kverneland váltvaforgató ekék ekeszárainál használt eljárással. A kapaszár a hőkezelési technológiának köszönhetően akár 20 cm oldalirányú elmozdulásnak is képes ellenállni! A jól ismert Kverneland “non-stop” laprugós rendszer biztosítja a kapaszárat a túlterhelés ellen, könnyebb talajokhoz a kapákat nyírócsavaros biztosítással kínálja. A CTC kapák minden forgási pontja a Kverneland kiváló minőségű kopásálló perselyeivel és csavarjaival szerelt, így a kapák karbantartásmentesek.

A Kverneland kifejlesztett egy mellső tárcsarendszert, hogy vágja vagy bekeverje a növénymaradványokat a kultivátor kapák előtt. A tárcsák központi csavaros mélységállításúak és egyedi gumibakos felfüggesztésűek.

Az elmunkáló elemek széles választéka elérhető, minden részegység a paralelogramma felfüggesztésre kerül egy H vázon. Mint alapfelszereltség, az egyengető tárcsák gumibakos csillapítással védettek, és garantált a jó talajkövetés. A combi disc borona egy tárcsasort tartalmaz, mely kiváló teljesítménnyel képes egyengetni, és nagy mennyiségű szármaradvány-nyal is megbirkózik. Sokkal aktívabb, mint az egyszerű egyengető tárcsák, nagyon javasolt kukorica után, mivel töri és vágja a hosszú szár- és növénymaradványokat.

Az elmunkáló hengerek választékából a Kverneland Actipack hengert emelnének ki, amely középkötött és kötött talajokon mutatja meg kiváló munkaminőségét. A vágótárcsa ösz-szetöri a rögöket, míg az állítható rögtörő kések a maradék kisebb rögöket is összeaprítják. A leghatékonyabb munkát az egysoros tárcsával végzi az Actipack henger, amely különösen alkalmas szármaradvány bekeverésre, rögtörésre, egyengetésre, akár nagy mennyiségű szármaradvány esetén is, mint pl. kukoricánál.

Azt hihetnénk, hogy ez a modern, univerzális eszköz megfizethetetlen, de egy CTC 427-es 4 méter munkaszélességben, vágótárcsával, 3 sor “non-stop” biztosítású CLC kapával, combi disc egyengető boronával és Actipack hengerrel, 240-300 LE erőgépekhez már 50 000 Euro ár alatt az Öné lehet!

kultivátor kverneland