fbpx

Moldovai kitérővel jön az EU-ba az ukrán napraforgó

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 05.

Mióta Ukrajna nehéz logisztikai helyzetbe került, és még a bolgárok is importtilalmat hirdettek a napraforgómag behozatalára, furcsa számok látnak napvilágot. Moldova lett az EU elsőszámú beszállítója.

napraforgómag
Előbb-utóbb mindig megtalálja az útját (forrás: wigglywigglers.co.uk)

Ukrajna ebben az értékesítési szezonban eddig legalább 2,5 millió tonnával kevesebb mezőgazdasági terményt tudott kiszállítani az országból, mint tavaly. A logisztikai feltételek július óta egyre csak romlanak. Mostanra egyszerre sújtja a kereskedelmüket az orosz fenyegetés a vízi utakon, a lengyel határzár közúton, a kelet-európai gabonastop-tilalom, a bolgár importtilalom a napraforgóra, valamint a vasúti tarifák elszabadulása. (Lásd: A vasúti tarifák emelése betesz az ukrán termelésnek.)

Csaknem megfeleződött az uniós napraforgómag-import

Az EU Bizottság adatai szerint július 1-jétől november 26-ig a közösségbe érkező 190 ezer tonna napraforgómag 85%-kal kevesebb, mint amennyi az előző szezon azonos időszakában elérte az uniót. És ennek is közel kétharmada (63%) Moldovából érkezett. Ezzel az az ország vált az EU legfőbb ellátójává.

Moldova saját napraforgó-termése 500–800 ezer tonna között szór, idén 700 ezer tonna körüli mennyiségre becsülhető. Ezzel szemben Ukrajna 14,5 millió tonnát aratott, amit szinte az utolsó szemig feldolgoz. Tavaly 5,6 millió tonna napraforgóolajat exportált, 25%-kal többet, mint egy évvel ezelőtt, 1,8 millió tonnát pedig mag formájában szállított ki. Idén jóval kevesebb kaszat exportjára nyílik lehetősége, de azt szeptember óta döntően Moldova felé indítja el, hiszen Bulgária importtilalmat hirdetett.

Belépési pont: Románia

Szeptember óta még Romániába is kétszer több ukrán napraforgómag érkezett, mint a nagy feldolgozó kapacitással rendelkező bolgárokhoz. Innen azonban a beérkezett kaszatok 80%-a tovább is utazott – vélhetően Bulgáriába. Mi a tanulság? Moldován és Románián keresztül eljut az alapanyag oda, ahol a feldolgozók várják, csak sokkal lassabban és drágábban, mintha egyből egy bolgár kikötőbe futhatott volna be. A végeredmény: drágább étolaj és rosszabbul kereső termelők.

Bulgária idén negyedével kevesebb, 1,6 millió tonnás napraforgótermést aratott, ezért a gyárak követelték az importtilalom decemberi feloldását. A kormányzat érti az ipari igényeket, és fogadni kész az ukrán magot. A hírre az ukrán gyárak is elkezdtek versengeni az alapanyagért, és már 128 ezer forintnak megfelelő hrivnyát fizetnek a termelőknek a beszállított terményért.