fbpx

Így veszíti el Spanyolország az európai piacot

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 21.

Beszedés számokat közölt a FreshPlaza. Spanyolország és Hollandia az utóbbi, válságokkal teli években nagyon sokat veszített az európai paprikapiacon.

török kápia
Mi is tudnánk több kápiát termelni (forrás: unclechili.blog.hu)

2023 januárja és szeptembere között az EU-tagállamok 7 százalékkal kevesebb külföldi paprikát vásároltak, mint a válságokat megelőző, 2019-es év azonos időszakában. A beszállítók rangsora ugyan nem változott, de a hagyományos európai exportőrök sokat veszítettek a piaci részesedésükből.

A legnagyobb vesztes: Spanyolország

Az idei év első kilenc hónapjában Marokkó és Törökország nem kevés piaci részesdést rabolt el a két vezető beszállító államtól. 2023 januárja és szeptembere között Spanyolország 357 millió kiló paprikát adott el az EU-nak, csaknem 20 százalékkal kevesebbet, mint 2019 azonos időszakában. Az áremelkedés miatt ugyan közel 30 százalékkal több bevételt értek el vele, de ez minden piaci szereplőt érintett. A spanyolok 2019-ben átlagosan 1,57 euróért tudtak eladni egy kiló paprikát, 2023-ban viszont már 2,49 eurórért.

Hollandia jóval kevesebb paprikával (192 millió kiló) szerepel a második helyen az EU piacára szállítók rangsorában. Ez a mennyiséget tekintve 10 százalékos zsugorodás 2019-hez képest. A holland átlagár 2,40 euró volt kilónként.

Törökország a legnagyobb nyertes

A marokkói export már súrolja 100 millió kilót (93). Az ország 2019 óta harmadával növelte az uniós piacra érkező paprika mennyiségét, mindezt elképesztően alacsony, 1,37 eurós átlagáron. Kilónként több mint egy euróval olcsóbb az észak-afrikai áru, mint a dél-európai.

Törökország a negyedik helyen végzett 41,5 millió kilóval. Ez a fele sincs a marokkói kivitelnek, de a növekedés mértéke kiugró, közel 70 százalékos! Árbevétele ennél is nagyobb mértékben nőtt, 135 százalékkal, az átlagár 1,69 euró volt. Úgy tűnik, a török termelők sokat fejlődtek, a marokkóinál is feljebb tudták pozícionálni a paprikájukat.

Lásd még a témában:

Télen-nyáron üvegház
A török paprika felzárkózik a marokkói mellé
A fuvardíjak sem fogták meg a marokkói paprikaexportot