fbpx

Közelíti az 500 forintot a répa ára a kínálati űr miatt

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 07.

Kiváló az idei répa minősége, de kevés van belőle a piacon. Az egyik ok az energia ára, a másik az időjárás. Az árakban az inflációs hatások is benne vannak.

répa
Kiváló a minősége, de az ára is magas (forrás: deboerwestwoud.nl)

Kevés maradt mostanra és kevés primőr érkezik

Rick és Willem de Boer unokatestvérek már a harmadik generációt képviselik a holland sárgarépafeldolgozó cégnél. Négy évvel ezelőtt vették át a W. de Boert. Nehéz években történt a váltás. „Nem sokkal azután, hogy tulajdonosok lettünk, beütött a járvány, tavaly pedig borzasztóan alakult a sárgarépapiac. Jelenleg az árak jók, talán már túl magasak is a fogyasztóknak” – vélekedik Willem.

A magas árak egyik oka az energiaszűke: kevesen vágtak bele a répa tárolásába, ezért a kínálat nem egyenletes a piacon. A betakarítás után nagy volt, most viszont kicsi. Az inflációs hatások is beépültek az árakba, plusz Dél-Európában ténylegesen gyenge a primőr répa kínálata a hideg időjárás miatt. Magyar termelésből az első répák áprilisban jelennek meg a piacon.

A bolti ár már 500 forint felé közelít

Közben a kereslet nagyon élénk. Egyszerre szeretne répához jutni Németország, Spanyolország, Portugália, a Cseh Köztársaság, Magyarország és Lengyelország. A holland kereskedők híresek arról, hogy be tudják tömni a keresleti lukakat, de ez most nem egyszerű. A termelőknek 0,65 eurót (cc. 250 Ft) kell fizetnünk a répáért” – mondja Rick, aki a beszerzésért felel a cégnél. Magyarországon a nagybani piacon átlagosan 350 forintba kerül egy kiló sárgarépa, ami a boltokban 400-500 forintra kúszik fel.

A cég energiagondjait a válogató-csomagoló csarnokra telepített napelemtáblák gyakorlatilag megoldják. A beérkező sárgarépákat előbb megmossák, majd háromfelé szortírozzák. Az osztályozás optikai lézerrel történik, ezek a minőségi hibákat detektálják, ami alapján három minőségi kategóriába válogat az Odenberg gép. Ezt követi a csomagolás, óránként 30 tonnás sebességgel.

A De Boer család szerint a mostani répa minősége kiváló, míg tavaly 10 ezer ládányit takarmányként kellett felhasználniuk. (Ilyenkor a drágulás a kevés jó minőségű tétel miatt következik be.) A holland család ezen kívül a céklapiacban lát még fantáziát, amennyiben jó minőségű árut tudnak beszerezni. A cég maga már nem foglalkozik termeléssel, a nyári hónapokban bérmunka-szolgáltatásból élnek: bazsarózsavágást vállalnak kombájnnal.