fbpx

Jól jött a holland karfiolnak a spanyol hőség

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 25.

Februárban még úgy tűnt, hogy már csak pár hetet kell kibírni az ezer forintos karfiolárakkal. Aztán kiderült, hogy a spanyoloknál sorozatban a harmadik év is aszályt és hőséget hoz. A piaci hiányból a hollandok profitáltak, ahol idén hűvösebb volt a nyár.

karfiolszedés
Tonnaszámra gyűlnek a rekeszek a holland Slagternél (forrás: bejo.nl)

Az elmúlt hetekben szokatlanul nagy az igény a karfiolra. A rekord mennyiségű termés ellenére kiváló árakról számolnak be egy észak-holland farmon. A P.N. Slagter 180 hektáron termeszt karfiolt, és más gazdaságok termését is felvásárolja. A cégvezető, Ruud Slagter szerint az idei időjárás nagyon változékony volt, de a kicsit hűvösebb nyár kedvezett a növénynek: a régió összes nagy termelője teherautónyi karfiolt tudott beszállítani a céghez.

„Miután Dél-Spanyolországban tombol a hőség, hiány van a piacon. Sokat tudunk exportálni, még a spanyoloknak is. A nagy termés ellenére a múlt héten 0,70-0,80 euróért adtuk el a karfiolt, ami kiváló ár” – közli Rudd. A piaci hiány még egy darabig érezhető lesz. A szakember szerint a legtöbb termelő már a határidő előtt szállítani tudott, és a termelés mostanra elérte a csúcsot. A szezon mind a karfiol, mind a brokkoli számára kiválóan zajlott eddig. „Most, hogy az emberek visszatérnek a vakációból, ismét fellendülhet az egészséges zöldségfélék fogyasztása. A szűkülő kínálat pedig biztosítja a jó árakat” – bizakodik a holland cégvezető.