fbpx

A Nébih tudja, ha egy permetező nem járt műszaki vizsgán

Írta: Szerkesztőség - 2024 április 24.

Az 5 évnél idősebb permetezőgépeket 3 évente alá kell vetni egy műszaki vizsgálatnak. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) úgy látja, hogy 2023 nyara óta nem mindenki tett eleget a kötelezettségének.

permetezőgép
Az elektronikus nyilvántartás elárulja, ha a gépen nincs érvényes matrica (fotó: Horizont Média)

2020 nyara óta kötelező Magyarországon a használatban lévő növényvédelmi gépek időszakos műszaki vizsgálata. A géptulajdonos termelőknek az 5 évnél idősebb permetezőgépeiket 3 évente szükséges felülvizsgáltatniuk valamelyik erre jogosult ellenőrző állomáson. A rendszer bevezetése óta eltelt az első 3 éves ciklus, így 2023 nyara óta számos gépnél esedékessé vált a műszaki vizsga.

A Nébih a naprakész elektronikus nyilvántartásában – a Növényvédelmi Gépnyilvántartó Rendszerben – rögzített adatok alapján úgy látja, hogy az érintett termelők közül nem mindenki tett eleget kötelezettségének, azaz nem újíttatta meg permetező lejárt matricáját. A növényvédelmi felügyelők rendszeresen ellenőrzik a matricák érvényességét. Amennyiben a permetezőgép nem felel meg a követelményeknek, a hiba kijavításáig leállíthatják a munkavégzést, és bírságot szabhatnak ki.

A hivatal felhívja a gazdálkodók és szolgáltatók figyelmét, hogy minél hamarabb végeztessék el az 5 évnél idősebb növényvédő gépek ismételt műszaki felülvizsgálatát. A felülvizsgáló állomások naprakész nyilvántartása itt érhető el.

Forrás: Nébih