fbpx

Karácsonyra a tűréshatárig érhet a burgonya és a hagyma ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 18.

Ismét drága a burgonya és a hagyma Európában, a kereskedőknek zsonglőrködniük kell az áru beszerzésével. Egyiptom kiszorítja az USA édesburgonyáját az európai piacról, a feldolgozott fokhagyma terén pedig továbbra is Kína a nyerő.

Annabelle burgonya
A burgonya ára karácsonyra érheti el a fogyasztók fájdalomküszöbét (forrás: potatomarket.com)

A jelenlegi árak Nyugat-Európának is magasak

A német étkezési burgonya forgalmazása jelenleg nagyon gördülékenyen zajlik. A közelmúltban több áremelés is történt, ezért a gazdálkodók elkezdték felszabadítani a raktárkészleteiket. „Én személy szerint további drágulásra számítok, ami karácsonykor érheti el a fogyasztók fájdalomküszöbét” – mondja a lengyelOpenica Logistics ügyvezetője, Slave Spaseski. A cég többek között a berlini nagybani piacra szállít burgonyát.

Úgy látja, hogy Kelet-Németországból és Alsó-Szászországból nagyon sok étkezési burgonya lép ki Magyarország és Románia felé, emiatt a helyi, német piacokon mérsékeltebb a kínálat, ami kihat az árakra is. Spaseski szerint a vöröshagyma helyzete még rosszabb. „A német hagymaárak katasztrofálisak, egy-egy kategóriában 50 százalékkal is magasabbak, mint tavaly. Átlagosan 0,70-0,80 euró/kg áron kapható a hagyma a nagybanin. Egyelőre nem látok benne minőségi problémát, de nem tudom, mennyi válogatáson esett már át, mire idekerült.”

A kereskedő megemlíti, hogy a magas árak ellenére karácsonykor népszerűek az olyan különlegesebb termékek, mint a francia mogyoróhagyma, vagy a ciprusi Annabelle burgonya. Ez egy sárgahúsú, nehezen szétfövő salátaburgonyafajta. A kereskedő igyekszik minél szélesebb áruválasztékkal kiszolgálni a vásárlókat az első, Dél-Európából érkező, korai burgonyák betakarításáig. Ez március-áprilist jelent.

Édesburgonya, fokhagyma

Édesburgonya és fokhagyma is megtalálható az Openica standján. „Az édesburgonya értékesítési volumene évről évre nő. Bár a gumós zöldséget már Németországban is termesztik, mi elsősorban az amerikai és egyiptomi Beauregardra és Covingtonra támaszkodunk. Jelenleg ez utóbbi uralja a piacot” – vallja a lengyel kereskedő. Ő a friss fokhagymát Hollandiából szerzi be, míg az 5 kg-os kiszerelésű, szárított fokhagyma Kínából vagy Spanyolországból érkezik. A francia árut túl drágának találja.

Lásd még a témában: Nem tudtak minden krumplit behozni a sárból.