fbpx

Már érkeznek a mezőgazdasági biztosítások díjtámogatásai

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 18.

Néhány év alatt 10 milliárd forinttal bővült a mezőgazdasági biztosítások támogatására fordított összeg – derült ki az Agrárminisztérium sajtótájékoztatóján.

kukorica aszály
Biztosítás nélkül már túl nagy a kockázat (fotó: Horizont Média)

Az Agrárminisztérium célja a klímaváltozás okozta károk megelőzését szolgáló technológiai fejlesztések és termelési gyakorlatok szélesebb körű alkalmazásának ösztönzése mellett az, hogy a növénytermesztők, kertészek az öngondoskodás jegyében minél nagyobb számban egészítsék ki kockázatkezelési eszköztárukat mezőgazdasági biztosításokkal – hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt. Ennek érdekében idén decemberben több, mint 23 ezer gazdálkodói kérelemhez kapcsolódóan csaknem 14 milliárd forint biztosítási díjtámogatást hagytak jóvá – hangsúlyozta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára. Hozzátette: 2016-ban még csak 4 milliárd forint volt az éves felhasználható támogatási keretösszeg.

Feldman Zsolt rámutatott, hogy az Európai Unióban Magyarországon működik a legkiterjedtebb mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer. Ennek egyik pilléreként a gazdák hosszú évek óta igénybe vehetik az időjárási kockázatokra kötött mezőgazdasági biztosítási szerződések díjához nyújtott támogatást. Az államtitkár kiemelte: hazánk továbbra is fontosnak tartja a kockázatkezelési eszközök támogatását, ezért a biztosítási díjhoz kapcsolódó támogatásra hosszú távon számíthatnak a termelők.

Mivel a természeti károk évről évre súlyosabbak, a növekvő díjak ellenére is megéri biztosítást kötni a termelésre. Lásd a számokat itt: Rosszul jártak a biztosítók a növénytermesztőkkel.