fbpx

Ritka jelenség: összesimultak a növényolajárak

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 16.

Tonnánként 155 ezer forintnak megfelelő összeg körül billeg a szója chicagói ára. Már a pálmaolaj sem olcsó, kezdi utolérni a többi növényi olajt.

 

olajpálma
Olajpálma termése és olaja (forrás: forfreechoice.org)

 

Minimális a pálmaolaj árelőnye

2021 utolsó felében a pálmaolaj árelőnye szinte teljesen elpárolgott a többi növényi olajhoz mérten. Az USDA jelentése szerint most nagyjából 2 százalékkal van a szója- és 8 százalékkal a napraforgóolaj árszintje alatt az elmúlt 10 évben megszokott 12 és 21 százalékkel szemben. Bár már volt ilyesmire példa, ez meglehetősen ritka jelenség.

Az elmúlt 18 hónapban a pálmaolaj ára 120 százalékkal nőtt, ehhez hasonló mértékben csak a repce olaja drágult (+118%). A napraforgóból nyert olaj ára nagyjából megduplázódott (+105%). A legkisebb mértékben a bőségesen rendelkezésre álló szójababból nyert préselvény ára emelkedett, 75 százalékkal.

 

növényi olajok ára
Szorosan egymás mellé zárkóztak az árak a növényi olajok piacán (forrás: Grains Council)

 

Kilátások 2022-re

Malajziában és Indonéziában az időjárási problémák és a munkaerőgondok (Covid) az olajpálma-termelés csökkenéséhez vezettek, így szűkebbek a pálmaolaj-készletek. 2022-ben az elemzők várakozásai szerint marad a jelenlegi helyzet: az egyes növényi olajok ára magas lesz, és egymáshoz viszonylag közeli szinten stabilizálódik.

 Az olajos magokra vonatkozó globális terméselőrejelzések januárban csökkentek, elsősorban a Dél-Amerikát sújtó aszály miatt. Ezt az amerikai szójababtermés részben ellensúlyozza, de a globális zárókészleteket így is 6 százalékkal lefelé kellett módosítaniuk az elmezőknek. Decemberben az Egyesült Államokból és a Brazíliából származó szójabab exportára egyaránt 517 dollár volt tonnánként. Most a márciusi szállítású tételeket nagyjából 155 ezer forintnak megfelelő összegért kötik Chicagóban.