fbpx

Rosszul jártak a biztosítók a növénytermesztőkkel

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 24.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) összegzése szerint Magyarországon a gazdálkodók 32,9 milliárd forint feletti növénybiztosítási díjat fizettek be a biztosítók részére 2022-ben. Ez több mint 70 százalékos növekedést jelent 2021-hez képest. A növénytermesztőket ért károk messze meghaladták a biztosításként befizetett összeget.

aszály napraforgó
Júniusi látkép 2022-ből (fotó: Horizont Média)

Növekvő kárérték a földeken

A díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer 2022-ben már tizenegyedik éve működött, amelynek keretében a gazdálkodók a biztosítások díjának legfeljebb 70 százalékát utólagos támogatásként visszakaphatják. (Emellett az agrár-kárenyhítési rendszer forrásaiból is részesülnek.) A támogatási keretösszeg 2022-ben már 14,3 milliárd forint volt.

A növénybiztosítási ágazat hegemóniája továbbra is fennállt, sőt erősödött, mivel 2022-ben az összbevétel 90,4 százalékát adta ez a szegmens. Az állatbiztosítási ágazat részesedése az összes díjbevételből mindössze 3,1 százalék volt, a vagyon- és felelősségbiztosításoké csökkent (6,5 százalék), míg az erdőbiztosításoké a minimális szinten maradt.

agrárbiztosítások

Az ország több mint fele aszálykárt szenvedett

Tavaly egy meleg telet követően ismét a március-április hőmérséklete volt sokkal alacsonyabb, mint a sokévi átlag, ezt aztán az év egészében (kivéve a hideg szeptembert) az átlagostól egy-két fokkal magasabb átlaghőmérséklet követte. Az országos évi csapadékmennyiség 497 mm volt 2022-ben, a legszárazabbnak a január, február, május, július és október hónapok bizonyultak, ekkor több mint 50 százalékkal maradtak el a havi csapadékösszegek a sokéves átlagtól.

Az aszálykárok a Dunától keletre fekvő vármegyék mindegyikét, illetve Fejér, Veszprém vármegyét és a Kisalföldet érintették a legsúlyosabban. A szántóföldi növénykultúrák közül leginkább a kukorica, napraforgó volt érintett, de emellett a búza, árpa, repce, szója és tritikálé hozamai is csökkentek. Az ültetvények közül a szárazság megviselte az almát, körtét, szilvát és a szőlőt is.

A növénytermesztők megcsapolták a biztosítók kasszáját

A növénybiztosításoknál a díjbefizetés 32,9 milliárd forint, a kárkifizetés 51,8 milliárd forint, azaz a biztosítóknak közel 60 százalékkal több pénzt kellett a gazdáknak visszafizetniük, mint, amennyi befizetés érkezett hozzájuk. Az állatbiztosításoknál a díjbevétel elérte a 1142,8 millió forintot, a kárfizetés az 562 millió forintot, itt csak a befizetések felét kellett visszaadniuk a biztosítóknak. A vagyon- és felelősségbiztosítások díjelőírása 2356,5 millió forint volt, a kárfizetése pedig 579 millió forint, azaz a kárhányad csak a beérkezett összeg negyedéig terjedt.

Kapcsolódó cikkünk: A növénybiztosításra költött pénz gyorsan megtérül.