fbpx

Aki eddig nem kötött biztosítást, most szánja rá magát

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 14.

A mezőgazdaságot sújtó, szélsőségesebbé vált időjárás miatt érdemes mezőgazdasági biztosításokat kötni. Ezekhez az idei esztendőben is az egységes kérelem keretében igényelhetnek díjtámogatást a gazdálkodók.

kukorica aszály
Bármikor megismétlődhet… (fotó: Horizont Média)

Az Agrárminisztérium felhívja a gazdálkodók figyelmét az öngondoskodás fontosságára, és azt javasolja, hogy vegyék igénybe a díjtámogatott mezőgazdasági biztosításokat. A biztosítás kifizetésére akkor kerül sor, ha az adott növénykultúrában üzemi szinten 20%-ot meghaladó mértékű hozamcsökkenést okozott a szélsőséges időjárás. A díjrendezett mezőgazdasági biztosítással rendelkező termelők számára a kárenyhítési alapból (melybe minden termelő kötelező jelleggel befizet) a maximális, 80%-os mértékű kárenyhítésre van mód.

A piaci biztosítások megkötését a kormányzat egyre nagyobb összeggel támogatja. Míg 2016-ban 4 milliárd forint volt az éves felhasználható keretösszeg erre a célra, addig ez 2022-ben 14,3 milliárd forintra emelkedett. Tavaly több mint 23 ezer díjtámogatási kérelemhez járultak hozzá. Az „A” módozatú biztosítások díjának 57%-a, míg a „B” és „C” módozatoké 40-40%-ban részesült támogatásban. A biztosítási díjtámogatásnak köszönhető, hogy a biztosítók 40 milliárd forint feletti összeget fizettek ki az aszálykárok után 2022-ben.

Ez a cikk a témába vág: A növénybiztosításra költött pénz gyorsan megtérül.