fbpx

Még bőven van mozgástér a kukorica árában

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 december 07.

Az ukrán agrárexport javult novemberben, de a kivitelt továbbra is blokádok és rakétatámadások gátolják, plusz drágának számít a helyi áru. A magyar terménypiac ezért egészen jól tűri, hogy feljebb és feljebb araszoljon a kukorica ára.

teherszállítás
Az ukrán tengeri agrárexport harmadára szűkült, és a Dunán sem sok az áru (forrás: railfreight.com)

Már 3 millió tonna terményt szállít a vasút

Bármennyire is magasak a szállítási költségek, az árunak utaznia kell. Az ukrán vasutak mindenkori rekordot döntött a novemberi 3 millió tonnás terményszállítással, ami a 2022 novemberit 13 százalékkal haladja meg. Tavaly ilyenkor még működött a tengeri szállítmányozás, bár Moszkva már túl volt az első fenyegetőzésen a gabonafolyosó-egyezmény felmondásával kapcsolatban, és az orosz ellenőrzés is lelassult a kikötőkben.

Az ukrán kivitel az orosz invázió óta 2022 októberében érte el a csúcsát, ekkor a Dunán több mint egymillió tonna, vasúton közel 2 millió tonna, a tengeren bő 3 millió tonna termény hagyta el az országot. Azóta nem sikerült ezt a kiviteli eredményt megismételni. Mióta az oroszok felmondták a gabonaegyezményt (július), az ország havi agrár-exportteljesítménye 2-2,5 millió tonna körül mozgott. Ha most a vasút egyedül leszállított 3 millió tonna árut, az valóban elképesztő eredménynek számít.

Harmadára esett a tengeri áruforgalom

Augusztus 8. óta mindössze 200 hajót hagyta el a haditengerészettel szorosan biztosított tengeri kikötőket (átlag napi 2), és a mezőgazdasági áruk mindössze 5 millió tonnát tettek ki a rakományból (havi 1,2 millió tonna). Ukrajna egy darabig a dunai uszályforgalom felfuttatásában reménykedett, de ezen az útvonalon csak elhanyagolható mennyiségű agrártermék forog, leginkább napraforgó jut el a folyami kikötőkbe.

Nem olcsó az ukrán áru, de a magyar sem

Az idei terményárak sem kedveznek az ukrán exportnak. Ha az ukrán olajütők is adnak 125-127 ezer forintnak megfelelő összeget a napraforgóért, akkor az túl drága az európai piacon. Hasonló a helyzet a kukoricával, búzával is. Kizárólag hiány, illetve elérhetetlen árukészlet esetén fordulnak a kereskedők az ukrán áru felé. A magyar piac „tűréshatára” most nagyjából 64 ezer forint körül van a kukorica és 73 ezer forint körül a malmi búza esetén. Vagyis a kukorica árában még bőven van mozgástér felfelé. A nevezett árszintet egyelőre nem bölcs dolog átlépni, de a helyzet februárra változhat.

Kapcsolódó írásaink:

Moldovai kitérővel jön az EU-ba az ukrán napraforgó

Kinek fáj a határzár? A lengyel dühös, az ukrán kivár