fbpx

Egy robot a vegyszermentes gyomirtás széles eszköztárával

Írta: Szerkesztőség - 2024 január 04.

A Robot One a vegyszermentes gyomirtás számos válfaját képes kivitelezni 10 vezérelhető robotkarjával. Ezek a 2 milliméteres pontosságú karok egymástól függetlenül mozogva végzik a növényápolást.

gyomirtó robot
Robot One: minden karja önálló pályát jár be a sorokon (forrás: Pixelfarming Robotics)

A Robot One autonóm eszköz 14 fejlett mélységérzékelő kamerával és kettős GPS antennával van felszerelve. A működéséhez szükséges energiát a napfényből nyeri. Az elektromos hajtáslánc és a könnyű szerkezet lehetővé teszi a számára, hogy megbirkózzon a terepviszonyokkal. Képes észlelni és osztályozni a növényeket, és a Computer Vision segítségével 3D mélységtérképet készíteni a terepről.

A 4 sztereoszkópikus mélységkamera és a növénynövekedési modellek segítségével a lehető legközelebb tud kerülni a növényekhez anélkül, hogy károsítaná azokat. A robotkarok a legkülönfélébb kapaszerkezeteket és a lézeres gyomirtás eszköztárát is képesek bevetni a gyomok ellen. A sorokon haladva minden egyes művelőelem önálló pályát jár be.

Pixelfarming Robotics szerint a gépezet megalkotását az indokolta, hogy a kézi munkaerő egyre drágább, a gyomirtók bevetését pedig korlátozzák a hatóságok. A robot előnye, hogy kizárólag vegyszermentes megoldásokat alkalmaz, hosszan dolgozik a munkaminőség romlása nélkül, és a szántóföldi művelőeszközökhöz képest kis súllyal nyomja a talajt. Ezáltal elkerülhető a föld káros tömörödése, és javulhat a talajélet.

Ez az írás laptársunk, a GépMax cikke alapján készült. Kapcsolódó cikkünk a MezőHír oldalán: Videón a világ első napelemes vető- és gyomirtó robotja.