fbpx

20-25%-kal kevesebbet ér a búza, ha magyar

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 január 04.

A párisi tőzsdén a búzaárak tartják a tonnánként 220 euró körüli árszintet. Jó lenne, ha itthon is ennyit fizetnének érte, de a szállítási költségeket levonva is azt látjuk, hogy a kelet-európai gabona csak mélyen áron alul értékesíthető. A tőzsdei alkuszokat egyelőre a belvíz sem hatja meg, pedig ez az EU nagy részén már komoly terméskieséssel fenyeget.

búzaszemek
Nagyon nehéz eladni (fotó: Horizont Média)

A belvízkárok mérhető hatással lesznek

Az új év elején még nincs nagy mozgás a terménypiacon, erre először a jövő héten lehet számítani. Tavaly óta bő 80 euróval csökkent a búza tonnánkénti ára, és úgy tűnik, nem akar elmozdulni a 220 eurós árszintről. A kukorica 198 euró körül ingadozik. A repceárak 440 eurós szintig tudtak kapaszkodni, ekkor megtorpantak.

A piaci alkuszok már az idei termést latolgatják. Európa nagy részén extrém csapadékos volt az ősz vége, tél eleje, a belvizek elnyelik a már eleve kisebb területre vetett búza egy részét is. A tőzsdét ez egyelőre nem hatja meg, de az új termés értékét már 230 euró fölé helyezi. Másrészt az enyhe és nedves időjárás eddig kimondottan kedvezett a Fekete-tengert övező termelésnek.

Még sok az eladatlan fekete-tengeri búza

A jelenlegi kínálat is bőséges, az európai búza pedig nem képes felvenni a versenyt az ukrán és orosz ajánlatokkal szemben. Már írtunk róla, hogy az év végén egy egyiptomi tendert azért töröltek, mert a vevők sokallták a 262 dolláros ukrán és a 265 dolláros orosz ajánlatot (FOB). Eközben a románok és franciák részéről 270 dollár feletti ajánlatok érkeztek, szintén a berakodás helyszínére értve.

A fekete-tengeri búzához mérten drágának számító európai áru eladását az is nehezíti a nemzetközi piacon, hogy az euró hathavi csúcson van a dollárral szemben. Ha pedig nem megy az export, akkor a szükségesnél sokkal több áru nyomja a belpiacot és a helyi árakat.

A világkereskedelembe kerülő minden negyedik búzaszem már Oroszországból származik, míg Európa csak minden tizediket adja. Elemzők szerint az orosz kivitel december végére már átléphette a 26 millió tonna búzát és a 4 millió tonna árpát, de még kukoricából is eladtak legalább 2 millió tonnát. Mindegyik messze a tavaly ilyenkor mért számok felett van.

A magyar búza nehéz helyzetben

A magyarországi árak jelenleg rendkívül nyomottak, még ha a szállítási költségeket levonjuk, akkor is nagyjából 20-25 százalékkal a nyugati alatt tartózkodnak. Miközben mi a 60 ezer forintot átlépő búzaárak után sóhajtozunk, Ukrajnában e pillanatban 45 ezer forintnak megfelelő hrivnyát fizetnek a takarmány minőségű áruért a termelőknek. Ilyen feltételek mellett az ukrán gabona bárhová versenyképes áron el tud jutni. A számunkra evidens értékesítési útvonalak dél felé most ezekkel a szállítmányokkal terheltek. Ismét elő kell venni a tarsolyból a német és osztrák partnerlistákat.