fbpx

Kevesebb permetszer, jobb hatásfok a LEEB-bel

Írta: MezőHír-2023/09. lapszám cikke - 2023 szeptember 06. -Hirdetés

A víznek a talajban van a helye, és nem az árokban. Már a 2000-es évek elején a szalmamenedzsmentről beszéltünk! Minél egyenletesebben van elterítve a szalma a felszínen, annál jobban védi a talajt a kipárolgástól. Ezt a takarót egyenletesen lehet bekeverni, amikor kell, így a csírázó magok és később a növények fejlődésében sem okoz gondot. Miért fontos ez?

30–40% permetszer: kötelező, de megtérülő is a precizitás!

A mulcsos technológiában, ill. az utóbbi időben szárnyra kapó notill-ben még fontosabb a növényvédelem milyensége. A hatóanyagot minél nagyobb arányban oda kell juttatni, ahova jár! A termelők egyre jobban ki vannak téve a rajtuk kívül álló eseményeknek, így a gazdaságosság egyre keskenyebb mezsgyére szorul. Azt látjuk, hogy bár idén több helyen megfelelő mennyiségben volt csapadék, a tavalyi nagy aszály után a termések majdnem mindenütt elmaradtak az előre várttól. A növényvédelem olyan ága lesz a termesztéstechnológiának, amit egyre jobban dokumentálni kell, és ezt egyre könnyebben követni is tudják. Úton-útfélen hallani, hogy egyre csökken a növényvédő szerek kínálata, így nagyon fontos és felértékelődik a precizitás. A permetezés terén azt kell megérteni, hogy a fúvókát elhagyó szernek hány százaléka érkezik meg a célfelületre? Ez azért fontos, mert ami mellé megy az veszteség!

Amikor ezt a LEEB-nél felismerték, akkor elkezdődött a fejlesztés abba az irányba, hogy minél nagyobb arányban a célfelületre kerüljön a permetszer. Az első szélcsatornás mérések ijesztőek voltak. Különböző fúvókák, nyomás, szélsebesség és célfelület-távolság esetén a kijuttatott szer akár 30–40%-át is elvesztheti a termelő. A szélcsatornás kísérletekből kiderült, hogy az elsodródás csökkentésére a legnagyobb hatással a célfelülettől való távolság csökkentése van. Így fejlesztették ki a máig egyedi, aktív szórókeret-vezérlést. Minél közelebb legyünk a célfelülethez – ami azt is jelenti, hogy a megszokott 50 cm fúvóka osztás helyett itt már megjelenik a 25 cm-es osztás is. Ez azért kell, hogy ha közelebb vagyunk, mint a hagyományosnak mondott 50 cm (ami a gyakorlatban jóval nagyobb), akkor is meglegyen az átfedés, ellenben kezeletlen sávokat kapnánk.

Leeb CS 3D applikáció
Leeb CS 3D applikáció

Ez a megoldás a szigorúbb szabályozás esetére is!

Azáltal, hogy drasztikusan csökken a veszteség, nő a hatásfok. Ez azt jelenti, hogy a kezelések hatásfoka megnő, így esetleg lehet csökkenteni a kezelések számát. Sőt, ha majd a hatóság nem engedélyez, vagy csökkenti a mennyiségeket, akkor is meglesz az elvárt hatásfok. Gazdaságilag megéri az aktív szórókeret-vezérlés! A Leeb a vontatott és az önjáró növényvédő gépek mellé kifejlesztette a függesztett LEEB CS permetezőt is. Ez olyan, akár egy kisebb önjáró. Ugyanúgy megvan az aktív keretvezérlés, akár 4000 l permetlé, amennyiben a frontra is felszerelünk egy tartályt.

A gyérsoros kultúrákra új szögben álló fúvókatartókat fejlesztettek, amivel ugyancsak vegyszert – azaz költséget tudunk spórolni.

A kérdés már csak az, hogy permetezel még, vagy már LEEB-ezel?

Horsch