fbpx

Egy digitális felület a gazdaság összes gépmárkájához

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 július 12.

Nem akadály a tarka géppark, csaknem minden márka egyetlen digitális felületen lesz követhető. Már a CNH Industrial is csatlakozott a John Deere és a Claas adategyesítő kezdeményezéséhez, a DataConnect-hez.

 

dataconnect
Együtt a gazdaság összes gépe (forrás: 365farmnet.com)

 

Aki számít, benne van

A DataConnect egy olyan globális kezdeményezés, ami a vegyes gyártmányú géppark egyetlen digitális felületen történő megjelenítését tűzte ki céljául. Már hat nagy digitális platformot egyesít, miután a Case IH, a Steyr és a New Holland is csatlakozott a John Deere és a Claas kezdeményezéséhez. A hálózat része lett az európai farmmenedzsment felület is, a 365FarmNet, ami tavaly ősszel indította el a funkciót.

 

Hol a gépem?

A CNH Industrial csatlakozása azzal jár, hogy a Case IH telematikai felülete, az AFS Connect, a New Holland MyPLM Connect-je és a Steyr S-Tech-je is alkalmassá válik a felhő–felhő közötti adatcserére a John Deere Operations Center-ével és a Claas Telematics-ával, vagy akár a 365FarmNet-tel. A DataConnect minden további hardver- és szoftverkomponens nélkül működik, és biztosítja a biztonságos adatkezelést.

 

A felhasználók öt különböző gépadatot tekinthetnek meg gépparkjukból:

  • a gép jelenlegi helye és
  • pozíciója a táblában,
  • a korábbi helyzete,
  • a sebessége,
  • az üzemanyagtartály szintje.

Vagyis a műszaki adatok nem válnak nyilvánossá, viszont a gazdálkodás fő kérdésére: hol a gép, és még mennyi ideig lehet ott, ahol van, választ adnak. Aki élni kíván ezzel a lehetőséggel, annak hozzáférési engedélyt kell adnia saját magának a flotta gépeinek megtekintéséhez. Ezt követően valamennyi felsorolt márka összes géptípusa megjeleníthető a kiválasztott platformon – akár márkánként külön logóval jelölve.

A Claas ezen felül kibővítette a Class Connect-et egy járművezető-képzési funkcióval. Ebben a flotta minden egyes gépéhez (gyártási szám és év szerint) ingyenesen rendelkezésre állnak olyan oktatóvideók és egyéb dokumentumok, amelyek segítik a gép kezelésének gyors elsajátítását. A z oktató anyagot évente legalább egyszer, a fontosabb műszaki adatokat pedig ennél is gyakrabban frissítik. Az információk 2018-ig visszakereshetők.

 

Forrás: futurefarming.com

Ez is érdekelheti a témában: Applikációk az agráriumban.