fbpx

Ilyen az oroszok és ukránok idei termése

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 02.

Még mindig nincs learatva az összes napraforgó, a kukorica törése is még az elején jár, de egyre pontosabb kép rajzolódik ki a két nagy rivális idei mezőgazdasági teljesítményéről. Az ukrán exportkapacitás pedig átlépte a havi 6 millió tonnát.

kukoricakombájn
Idén még az oroszok átlagtermése is jobb kukoricából, mint a miénk (fotó: Horizont Média)

Az orosz termés

Az október 27-i adatok szerint Oroszországban közel 150 millió tonna gabonát és hüvelyest takarítottak be. A búza bő 29 millió hektárról 104,6 millió tonnás termést adott (3,59 t/ha), míg az árpát 7,9 millió hektárról takarították be 3,09 t/ha-ás átlaggal, a végeredmény 24,3 millió tonna. A repce termésátlaga bő 2 tonna volt, az össztermés 4,5 millió tonna lett, és szójából is 4,6 millió tonnát arattak 1,9 t/ha-os átlaghozammal. Sokkal fontosabb növényük a napraforgó, ebből 1,8 t/ha-os átlaggal 10,1 millió tonnát termeltek. Kukoricából viszonylag kevés van ebben a zord klímájú országban, ebből idén 5,58 t/ha-os átlagot produkáltak (ami sokkal jobb az idei magyar eredménynél), így megközelítőleg 6 millió tonnájuk ebből a terményből is lesz.

Az ukrán termés

Eközben az ukrán gazdálkodók a tervezett terület 70%-án takarítottak be az ősszel esedékes növényeket. Ezek össztermése mintegy 31 millió tonna lett. Napraforgóból a terület 80 százalékát tudták eddig learatni, erről 2,2 t/ha-os átlaghozammal 8,2 millió tonna termés született. A szója estében 1,1 millió hektáron végeztek a kombájnok, az átlaghozam 2,36 t/ha, az összmennyiség 2,6 millió tonna. A kukorica betakarítása még az elején jár, csak a terület ötödével végeztek a gazdaságok, az eddigi átalaghozam 5,37 t/ha, és 4,1 millió hektáron kellene végezniük. (Várhatóan 23-26 millió tonna körül lesz a végeredmény, noha az elmúlt években 35-40 millió tonnát termeltek belőle.)

Havi 6 millió tonnás exportkapacitás

Az orosz invázió előtt Kína volt az ukrán kukorica és árpa legfőbb vásárlója, de a szezon második felében az ukrán exportőrök már nem tudtak szállítani a Fekete-tengeren keresztül, így elvesztették az ázsiai piacot. A megtámadott ország először a vasúti szállítmányozást fejlesztette fel olyan szintre, hogy ma már havi 2 millió tonna gabonát mozgatnak meg a kocsik, majd a dunai kikötőket vonta be az áruszállításba egyre hatékonyabban, így már ezek is havi egymillió tonna árut indítanak el. Az augusztusban megnyíló gabonafolyosón is 3 millió tonnára növelték a havi szállítási kapacitást – noha az orosz ellenőrök október óta mindent megtesznek a hajóforgalom lassítása érdekében. Ennek ellenére október első 25 napjában összesen 6,1 millió tonna terményt tudtak exportálni az ukránok.

Forrás: APK-Inform