fbpx

Az IT-forradalom kikényszeríti a gépek párbeszédét

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 05.

A digitális rendszerek és az IT fokozott használata továbbra is erős tendencia a mezőgazdaságban. Cél a munka optimalizálása és a gépek párbeszédének javítása. Az Agritechnica 2023 kiállításon közel 50 rendszer mutatkozott be ezeken a területeken.

talajművelés
Talajművelő eszközből, de erőgépből is többféle márka szokott lenni a gazdaságokban. Az általuk szolgáltatott adatokat nehéz egyetlen informatikai egységbe foglalni (fotó: Horizont Média)

Az Agritechnicán bemutatott újdonságok a termelési folyamatok optimalizálásra helyezik a hangsúlyt, és egyértelműen erősödnek a gyártóközi megoldásokat kínáló megközelítések – összegez laptársunk, a Gépmax.

Több automatizált munkamozzanat, szorosabb ellenőrzés

A szántóföldi műveletekben a munkafolyamatok automatizálása gyors ütemben halad előre. A mesterséges intelligenciát alkalmazó érzékelő/működtető kombinációkkal ellátott kamerarendszereket gyakran használják a gépvezetők munkájának elvégzésében való támogatására. Idén például megjelentek a teljesen automatizált, emelésisebesség-beállításra szolgáló rendszerek vagy a folyamatminőség-ellenőrző rendszerek. A Lemken iQblue felügyeleti rendszere például ezüstérmet kapott. Ebben kamerák ellenőrzik a szerszámok kopását, ami lehetővé teszi időbeni cseréjüket és a meghibásodások megelőzését. A rendszer nélkülözhetetlen lesz az autonóm járművek üzemeltetéséhez.

Döntéstámogatás

A vízhasználat és a tápanyag-gazdálkodás a termelés kulcsfontosságú kihívásaivá váltak. Az idei innovációk közül a Precision Planting LLC Radicle Agronomics rendszerét ezüstérmmel díjazták. A rendszer saját talajlaboratóriumának adatai alapján dolgoz ki javaslatokat a víz és a tápanyagok optimális felhasználására.

Egymást is értő rendszerek

Minden gyártó arra törekszik, hogy a digitális forradalmat saját technológiájának optimalizálására használja fel, de egyes cégek már egy lépéssel tovább mentek, és gyártóközi rendszermegoldásokat kínálnak. Ahhoz, hogy a gépek értsék egymást, vagy egységes adatszolgáltatásra, vagy a különböző formátumú adatok konvertálására van szükség. Ezüstérmet kapott az AgXeed egyik szoftverrendszere (3A – Advanced Automation and Autonomy), amelyik már lehetővé teszi a különböző gyártók talajművelő munkagépeinek integrálását. Az optimalizálási folyamat a feladattervezéssel kezdődik és az érzékelő/működtető kombinációkon keresztül a munka elvégzésével folytatódik. A talajművelés során gyűjtött információk átvihetők a későbbi munkafázisokba.