fbpx

Díjazott innovációk Hannoverből

Írta: MezőHír-2023/11.lapszám cikke - 2023 december 06.

Az Agritechnica kiállítást szervező DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) a németországi Kasselben nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be a 2023-as Innovációs Díjak arany- és ezüstérmes nyerteseit. 251 nevezés, 218 elismert innováció, amelyek közül 1 arany-, 17 ezüstérmet vihetett haza. A nyertes termékek közül szemezgettünk.

A DLG szakmai, független zsűrije az aranyérem odaítélésének mérlegeléskor vizsgálja a gyakorlati jelentőséget, az üzemi nyereségességet és hatékonysági előnyöket, de olyan tényezők is befolyásolják a zsűri döntését, hogy a nevezett gép vagy technológia javítja-e az energiafogyasztást, vagy épp csökkenti-e a munkaterhelést az egészség vagy a biztonság javára. Ezüstérmet pedig meglévő termék olyan újítása kaphat, amely jelentős javulást eredményez a funkcionalitásban és a folyamatban. Szintén fontos szempont a zsűri döntésekor a mezőgazdasági szintű relevancia, a munkaterhelés csökkentése és a munka minőségének javítása ugyanúgy, mint a megbízhatóság.

GrindStar, több mint mulcsozó

Az ezüstéremmel jutalmazott GrindStar a SAPHIR Maschinenbau GmbH nevezése. Ahhoz, hogy a talaj nedvességtartalmát a lehető legjobban meg lehessen őrizni, és azt a betakarítás utáni első műveletben a gabona-árvakelés, a gyommagvak vagy a későbbi köztes kultúrák csírázására optimálisan lehessen felhasználni, a tarlóhántásnak a lehető legkisebb munkamélységben kell megtörténnie. A Saphir GrindStar ezt a problémát passzívan forgó rotorokkal oldja meg, amelyek a talajt ultrasekélyen (legfeljebb 2 cm-re) művelik. Az egyes rotorok 75 cm átmérőjűek, amelyek kerületének fele folyamatosan a talajban van, ferdén beállítva. Az egyes rotorok párhuzamosan vannak vezetve, ami az ultrasekély talajművelés más koncepcióihoz képest lényegesen kedvezőbb alkalmazkodást tesz lehetővé a talaj felszínéhez. A passzívan forgó szerszámok finom talajt szabadítanak fel, és betakarják az elpergett magvakat, és úgy kondicionálják a szármaradványokat, hogy azok gyorsan bomlásnak induljanak. Más hasonló koncepciók vagy kevésbé intenzíven, vagy mélyebben dolgoznak a tarló felszabadítása érdekében. A GrindStar nagyon kedvező, kb. 20 kW/m munkaszélességű vonóerőigénye az üzemeltetés során hasonló a borona vonóerőigényéhez, de a gép a mulcsozógépeknél megszokott intenzitású szármaradvány-kondicionálást valósít meg.

A GrindStar tehát a mulcsozók és a tarlóhántók előnyeit egyesíti egy jól ismert eljárás jelentős továbbfejlesztésével. Ennek eredményeképpen az eljárás összességében jelentősen javult, ami a gyakorlatban számottevő előnyökkel jár a munka minőségére és a költséghatékonyságra nézve.

Forgó bakhátformázó

A burgonyatermesztés igazi szakértői feladat, és a bakhátformázóval szemben támasztott követelmények éppoly változatosak, mint maga a talaj. A meglévő rendszereknél további problémát jelentenek az előző kultúrák maradványai és a köztes kultúrák okozta eltömődések.

Az All-In-One GmbH által kifejlesztett, ezüstérmes, új forgó bakhátformázó segítségével energiatakarékos módon lehet egyenletes alakú burgonyabakhátakat kialakítani. A kiegészítőleg beépített vágóelemeknek köszönhetően a korábbi termésmaradványok és a köztes kultúrák maradványai feldarabolódnak, és a meglévő rendszerekből ismert eltömődés veszélye megszűnik. A forgó bakhátképző elem kis vonóerőt igényel, jelentősen csökkenti a tolatáskor fellépő sérülésveszélyt, és ezáltal jelentősen javítja a kezelhetőséget.

A gördülőelemek alakja szintén jó bakhátalakítást eredményez, amelynek szerkezete több mint megfelelő a levegő- és vízcseréhez. Az eróziós felület csökkentése és a megfelelő átszivárgás a tárcsákhoz rögzített lapátokkal érhető el, az előbbiek passzív hajtást biztosítanak, és egyúttal a bakhátak közötti teret is átlyukasztják. A bakhátformázó strukturált elemei egyenként cserélhetők, és tartós anyagból készülnek, ami hosszú élettartamot tesz lehetővé.

Az ALL-IN-ONE a forgó bakhátformázóval jelentősen továbbfejlesztette és tökéletesítette ezt a technológiát.

„ChangeSep” cserélhető osztályozó

A vontatott bunkeres betakarítógépek gyártói különböző idegen tárgyak leválasztására szolgáló berendezésekkel kínálják modelljeiket, amelyek lehetővé teszik az adott üzemi körülményekhez való alkalmazkodást.

A Grimme Landmaschinenfabrik GmbH ezüstérmes ChangeSep osztályozója most először teszi lehetővé a szerszám nélküli váltást két aktív leválasztóberendezés között a gumószerű idegen tárgyak betakarítógépből történő eltávolításához. Ez lehetővé teszi tehát, hogy a gumihevederes rostaosztályozót gyorsan és egyszerűen hozzá lehessen igazítani a változó talaj- és betakarítási körülményekhez, valamint a különböző betakarítási módszerekhez. Ezáltal a felhasználók rengeteg (átállási) időt takarítanak meg, és megteremtik az előfeltételeket a munkasebesség optimalizálásához anélkül, hogy lemondanának a gumók kíméletes kezeléséről.

A ChangeSep cserélhető osztályozóval a Grimme két meglévő rendszert egyesített egyetlen gépben, és ezzel jelentősen továbbfejlesztette a szeparátortechnológiát, különösen azért, mert a szeparátorok kis erőfeszítéssel és speciális műszaki berendezések nélkül cserélhetők.

Burgonyabetakarító SmartFolddal

Ahogy a feltörekvő és fejlődő országokban a kis méretű burgonyatermesztő területek egyre inkább gépesülnek, a betakarítás során a munkamennyiség mellett a munka minősége is mind fontosabbá válik. A Shaktiman és a Grimme Root Crop által közösen kifejlesztett ezüstérmes betakarítógép új gépkialakítással felel meg ezeknek az igényeknek.

A rövid első szekciónak és a második szekció hidraulikus összecsukó mechanizmusának köszönhetően a gépbe csoroszlyamélység-szabályozás is beépíthető anélkül, hogy az emelőerő-igény jelentősen megnövekedne, így biztosítva a meglévő kistraktorok további használatát. A mélységvezérelt felszedő és a megnövelt rostafelület lehetővé teszi a gumókímélő, szabályozott anyagáramlást a gépen keresztül. Ugyanakkor a teljesen szabaddá tett gumóknak a hengerrel tömörített talajra történő elhelyezése jelentősen megkönnyíti a betakarítószemélyzet munkáját, és így tartósan csökkenti a rejtett burgonya okozta nagymértékű veszteségeket. Összességében a már ismert betakarítógép-rendszer e döntő fontosságú továbbfejlesztése hozzájárul mind a munka minőségének, mind a mennyiségének a növeléséhez, és ezáltal a feltörekvő és fejlődő országok lakosságának élelmezésbiztonságához.

iQblue Vision kamerarendszer

A munkafolyamat minőségének ellenőrzése elengedhetetlen a nagyfokú önállóság eléréséhez. A folyamatminőséget figyelő érzékelőrendszerek ezért nagyon fontos termelési elemet jelentenek. A LEMKEN GmbH és a Track32 B.V. közös fejlesztése is ezüstérmet érdemelt ki a DLG zsűrije szerint. Az iQblue szerszámfelügyelet lehetővé teszi a szerszám állapotának felügyeletét a kultivátor működése közben, és érzékeli az esetleges szerszámveszteséget, valamint az eszközök kopását.

Az időben történő figyelmeztetés révén a kézi, félig vagy teljesen autonóm alkalmazásokban a szerszámcsere idejekorán elvégezhető, így biztosítható a munka minősége, vagy megelőzhető a további roncsolódás. A rendszer mindenekelőtt az autonóm járművekhez nélkülözhetetlen, de hagyományos traktorokon is használható.

A szerszámelemzés a munkagép felemelésekor, a táblavégen történő fordulási folyamat során a kameraképek elemzésével, mesterséges intelligencia algoritmus segítségével történik. Ez lehetővé teszi mind a kopások, mind a szerszámvesztés felismerését. Az elemzés arra is használható, hogy megjósolja, mikor kell a szerszámot kicserélni. A rendszer jelzőlámpa formájában figyelmeztet, ahol a szerszámveszteséget piros, a sérült vagy kopott szerszámokat sárga, az ép szerszámokat pedig zöld szín jelzi.

A munkaeszközök automatizált és vezetőfüggetlen felügyelete lehetővé teszi a kopó alkatrészek szükséges cseréjének korai jelzését, valamint a prediktív kárfelismerést, és ezért fontos előrelépést jelent a munkafolyamatok automatizálása terén. Az aranyérmes New Holland CR ikertengelyes rotoros kombájnt és a további ezüstérmes innovációt az Agrárágazat szaklap és a GÉPmax magazin hasábjain mutatjuk be. A teljes listát elérhetik weboldalainkon: agragazat.hu, mezohir.hu és gepmax.hu.

Fodor Mihály