fbpx

Extenzív fajták a KWS-től, megtalálhatod a neked megfelelőt

Írta: Mezőhír - Hirdetés - 2021 július 28.

A földeken még tart az aratás, a kombájnok dolgoznak éjjel-nappal, a traktorok folyamatosan szállítják a termést az utakon. A KWS kalászos csapat kiválóságai között válogatva minden termőterületre, az alkalmazott technológiához megfelelő, extenzív fajtát megtalálja a gazda!

 

Mezőgazdaság, extenzív fajták
A megfelelő fajtaválasztás a következő évben hozza meg „gyümölcsét” (Fotó: KWS)

 

A termőterület minősége és az alkalmazott termesztés technológia

A fentieken belül a növényvédelem és a tápanyag utánpótlás is jelentős mértékben befolyásolja a fajtaválasztást. Nem mindenki gazdálkodik 40 aranykoronás, jó vízháztartású, csernozjom talajokon, ezért ettől eltérő, gyengébb termőképességű talajokra, kevésbé intenzív termesztési feltételekhez, vagy BIO területekre is meg kell találni a megfelelő búzafajtát! A KWS búza vetőmag portfóliójában Extenzív kategóriába soroltuk azokat a fajtákat, amely ilyen körülmények között is megállják a helyüket és képesek átlag feletti terméseredményre.

 

Hosszú idő óta köztermesztésben van RUSTIC tar kalászú őszi búzafajtánk

Levélzete és szára erősen viaszolt, szalmája erős, kiemelkedő a szárasság tűrése. Előveteményre nem érzékeny, kukorica után is vethető, jól tolerálja a késői vetést is, így egyszerűen beilleszthető a vetésforgóba.

Kiváló tápanyag reakciójának köszönhető, hogy a gyengébb területeken és kevésbé intenzív tápanyag utánpótlás mellett is nagy termést várhatunk tőle. Kortanilag stabil, egészséges levélzetét a teljes érés végéig megőrzi. ÖKO előállításban is bizonyított az elmúlt években az ország egész területén.

Az idei évben a szeszélyes évjárattól függetlenül, konvencionális és BIO gazdálkodásban is 8 tonna/ha feletti terméssel takarították be.

 

Mezőgazdaság, extenzív fajták
ÖKO előállításban is bizonyított az elmúlt években (Fotó: KWS)

 

A vadkáros területekre is van megoldás: ide a ZEPHYR szálkás búza a jó választás

A ZEPHYR közép-korai érésű búzafajta, kiváló betegség ellenálló képességgel, vetését az ország egész területén javasoljuk. Gyengébb talajokon is korrekt termést produkál, jó körülmények között képes a 10 tonna/ha elérésére is.

ÖKO gazdálkodásban is régóta bizonyít, méltó párja RUSTIC fajtánknak. 2020-ban 100 ha ÖKO terület átlagában Babócsán 7,5 to/ha eredményt ért el Dél-Somogyi gyenge adottságú talajon. 2021 évi első eredményünk: a Patosfai búza fajtasorban az előkelő második helyezést érte el 9,16 to/ha szemtermésével.

 

Mezőgazdaság, extenzív fajták
Kiváló betegség ellenálló képességgel rendelkezik (Fotó: KWS)

 

Megbízhatóan magas terméssel bizonyít a BASMATI

Ökológiai (bio) gazdálkodáshoz is bátran válasszák kiváló őszi búza fajtáinkat a tar RUSTIC mellett a szálkás ZEPHYR és szintén kiváló stressztűrő képességű, elsősorban a Dél-Dunántúlon évről-évre megbízhatóan magas terméssel bizonyító BASMATI szálkás fajtákat.

Mindazon termelőknek ajánljuk ezeket a fajtákat, akik nem tudnak, vagy nem akarnak jelentős input anyag felhasználással intenzív módon termelni, vagy gyengébb termőképességű területekre keresnek egyszerűen, kevés gonddal termelhető bőtermő fajtát.

 

Mezőgazdaság, extenzív fajták
Ez a bőtermő fajta gyengébb területen is bizonyít (Fotó: KWS)

 

Lehet intenzív, vagy extenzív a termesztés technológia, korai, vagy kései a vetés, minden termelőnek, minden területre tudunk javasolni kiváló bőtermő KWS búzafajtát!

Aktuális betakarítási eredményeinket keresse Facebook oldalunkon (KWS cukorrépa és kalászos képviselet)

 

Legyen Ön is KWS vetőmag előállító

Őszi búza és őszi árpa előállításainkat szeretnénk a piaci igények szerint növelni. Amennyiben szakmailag rátermettnek érzi magát, és szeretne még nagyobb árbevételt realizálni, akkor az alábbi elérhetőségen kérjen bővebb tájékoztatást.

[email protected]                                                             [email protected]              

 

További infó fajtáinkról:

www.kws.hu