fbpx

A nyári szántást be kell tiltani, az öntözéshez tudás kell

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 03.

A megváltozott klímafeltételek mellett a szántás csökkentésére és kivezetésére is szükség lenne – mondta el Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora az Agrárszektor Konferencián, Siófokon.

tárcsázás
Nyáron már nemigen szántunk, de a jövőben tilos is lehet (fotó: Horizont Média)

2022 erős figyelmeztetést adott

A szakember szeptemberi kijelentése után, miszerint a szántást be kell tiltani, közismerten radikális álláspontot képvisel a forgatásos talajművelésről. Az idei siófoki konferencián is megerősítette: a magyar mezőgazdaság túlélése érdekében alapvető szemléletváltásra lenne szükség. Véleménye szerint a tavalyi év ezen a téren katalizátor volt: a 2022-es aszály azzal szembesítette az országot, hogy nem tud annyi kukoricát termeszteni, ami fedezi a szükségleteit.

Azok a gyakorlatok, amelyek 20-30 éve működőképesek voltak, mostanra már nem azok – szögezte le a MATE rektora. A klímaváltozás már itt van a nyakunkban. Nemcsak a földekre lehulló csapadék mennyisége, de annak eloszlása is változott, ezzel együtt pedig növekszik a hőmérséklet és a párolgás is. A lehulló csapadék megőrzése mostanra létkérdéssé vált. A szántással azonban rengeteg nedvességet veszítenek a talajok.

A földet kímélni kell

Mint mondta, nem magával a szántással, hanem a rosszkor, rosszul elvégzett szántással van a baj. Hosszú távon a megváltozott klímafeltételek miatt a szántás csökkentésére és kivezetésére is szükség lehet. Amit viszont tényleg be kellene tiltani, az a nyári szántás. Ezzel ugyanis 1-2 év alatt elpusztítjuk a talajt, lenullázzuk annak fizikai, kémiai és biológiai állapotát. A mostani módszerekkel hektáronként 20-40 tonna talajt teszünk tönkre minden évben – mondta ki a MATE rektora, hozzátéve, hogy így az országnak 20-25 éve van, amíg még növényt lehet termeszteni a területén.

A szakember szerint azonban van megoldás: talajközpontú gazdálkodással növelni lehet a talaj vízmegtartó képességét és fenntarthatóságát. A MATE rektora beszélt arról is, hogy az öntözésfejlesztés nem a berendezések beszerzésével kezdődik, hanem a tudatos vízgazdálkodással, a szükséges tudás elsajátításával. Alapvető szemléletváltásra van szükség, aminek a generációváltás adhat óriási lökést.