fbpx

Kukoricakilátások: a lengyelek megint beelőznek minket

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 16.

Június óta rontottak a terméskilátásokon a nemzetközi elemzők, ezen belül a magyar is közepesnek ígérkezik. Lengyelország a középtávú előrejelzések alapján végérvényesen maga mögé utasíthatja Magyarországot a kukoricatermelésben.

kukorica
Alapvetően a kis terület miatt lesz kevesebb termés, de a hozamkilátások is romlottak június óta (fotó: Horizont Média)

Közepes termés az EU-ban

Európában közel 60 millió tonnás kukoricatermésre van kilátás a legfrissebb USDA-becslés szerint. A tavalyi súlyos aszály után ez 14 százalékos növekedést jelent, de nagyon gyengének számít a korábbi 73 és 67 millió tonnás évek után. Oka, hogy tavalyhoz képest 7 százalékkal csökkent a növény termőterülete. A jelentés kiemeli, hogy a legnagyobb területvesztést éppen Magyarországon szenvedte el a növény (hiszen a legnagyobb csalódást is itt okozta 2022-ben).

Az alábbi térkép azt mutatja meg, hogy a 2019-2021-es évek átlagához mérten hol milyen mértékben javul idén a kukoricatermés, illetve az adott ország az uniós kibocsátás hány százalékát adja. Hazánk Lengyelország mögé csúszva a negyedik legnagyobb termelő az EU-ban.

kukoricatermés EU
Forrás: USDA

Lengyelország beelőzött minket

Egyes években a román termelés már képes a franciát überelni. Most 10,7 millió tonnásra becsülik az amerikai elemzők, ami az ő 14-18 millió tonnás képességükhöz mérten szerénynek számít. A magyar termést 5,6 millió tonnára teszik, sokat romlottak a kilátások július folyamán. Az átlaghozamot nem látják jobbnak, mint 6,6-6,7 tonna. (A francia elemzők ennél optimistábbak.) Az ország 2018 és 2020 között még rendre 8 millió tonnás összterméssel büszkélkedett, igaz, egymillió hektárról. Úgy tűnik, szerepünket a lengyel termelés veszi át. Az északi ország éghajlata kedvezőbbé vált a kukorica számára, 2027-re már 9 millió tonnás kibocsátást jósolnak neki.

lengyel magyar kukorica
Forrás: EUROSTAT

Készülődés az EU-n kívül

Eközben Ukrajnában a tavalyihoz hasonló kukoricatermésre van kilátás, jelenleg 4 millió hektárról 27,5 millió tonnát várnak az elemzők. Az átlaghozam jobb lehet a tavalyinál, súrolja a 7 tonnát. Brazília pedig 6 tonnás átlaghozammal és 135 millió tonnás összterméssel számolhat idén. A fővetésű kukorica már csaknem teljes egészében learatva, és a másodvetésű safrinha kétharmada is a raktárakban van, egy hónap múlva útra kész.