fbpx

Hasznos talajbaktériumokat és algákat gyártanak

Írta: Kristóf Imre - 2023 november 24.

Az AGRO.bio Hungary Kft. egy különleges gyárlátogatás keretében megmutatta a Kukorica Kör Egyesület tagjainak, hogy milyen eljárásokkal állítják elő számukra a hasznos  talajbaktérium– és algatermékeiket Budapesten, a Berlini Parkban lévő üzemekben.

Látogatás az Albitech Kft. üzemében.
Látogatás az Albitech Kft. üzemében

Először a nagy dózisú, kinetin-termelésre képes, élő, balatoni algából készülő biostimulátor, az Algafix gyártási folyamatait ismertették az Albitech Kft. szakemberei. A laboratóriumukban bemutatták, hogy a szigorúan védett törzsgyűjteményből kivéve, több lépcsőben, hogyan szaporítják tovább az algákat, míg végül az Algafix termék elkészül.

Minden léptéknövelésnél nagyon komoly minőség-ellenőrzés történik, és csak akkor lehet a következő szintre lépni, hogyha a termékgyártás során minden maradéktalanul megfelel az előírásoknak. Természetesen a termelést biztosító táptalajok, illetve a hőmérséklet és a fényforrások is folyamatos ellenőrzés alatt vannak ahhoz, hogy egy törzsletétből felszaporítva, három-négy hét alatt a kannákba tudjon kerülni a termék – nyilatkozta Daoda Zoltán, a gyárlátogatást szervező Kukorica Kör Egyesület ügyvezetője, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai vezetője.

Daoda Zoltán
Daoda Zoltán, a Kukorica Kör Egyesület ügyvezetője, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai vezetője az algafelszaporítást végző fotobioreaktor előtt

Ahol a talajbaktériumok szaporítását végzik

Az AGRO.bio Hungary Kft. tevékenységének másik fő területe a talajbaktériumok forgalmazása és fejlesztése. A gyárlátogatás második helyszíne ezért a Fermentia Kft. volt. A cég a korábbi Gyógyszerkutató Intézet telephelyén működik, melyet annak idején az első hazai antibiotikum kifejlesztése érdekében hoztak létre.

Talajbaktérium mikroszkópos vizsgálata
Talajbaktérium mikroszkópos vizsgálata

Napjainkban már 2006-óta itt gyártják az AGRO.bio részére a Bactofil termékükben lévő talajbaktériumokat. A cég szakemberei mikroszkópok segítségével megmutatták a talajbaktérium-törzsállományokat, valamint bejárhattuk a gyárban azokat a helyiségeket, ahol ezek felszaporítását végzik. – Meggyőződésem, hogy a Kukorica Kör Egyesület tagjai, látva mindkét üzemben azt a precizitást és minőség-ellenőrzési protokollt, ami a termékeink gyártása során megvalósul, még nagyobb bizalommal használják majd termékeinket a növénytermesztésük során – összegezte a gyárlátogatás végén Daoda Zoltán, a Kukorica Kör ügyvezetője, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai vezetője.