fbpx

Műtrágya: tovább romolhat a helyzet az orosz vám miatt

Írta: Kohout Zoltán - 2022 szeptember 16.

A már érvényes exportkorlátozásokat újabb vámokkal szigorítaná Moszkva, ami tovább súlyosbítja a globális műtrágyapiac helyzetét.

műtrágya
Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán

Tovább romolhat a helyzet a globális műtrágyapiacon – jósolja az orosz Kommerszant című lap. Az újság közölte, hogy az orosz kormány vámok kivetését tervezi a műtrágyaexportra. Az orosz kormány azt várja ettől, hogy évente 100 milliárd rubel (körülbelül 1,75 milliárd euró) fog befolyni az állami költségvetésbe. 

A döntés gyakorlatilag megszületett, és a Kommerszant szerint már a konkrét vámtételről tárgyalnak az ottani pénzügyminisztériumban. Az ottani sajtó szerint Oroszország majdnem 6 milliárd eurós költségvetési hiányt könyvelt el augusztusban a gáz- és olajbevételek meredek csökkenése miatt. A nitrogén- és nitrogéntartalmú műtrágyák exportjára már tavasz óta léteznek korlátozások exportkvóták formájában. Igaz, akkor még csak a hazai fogyasztási árak emelkedésének megfékezése volt a cél.

Nitrogéntartalmú műtrágyákból legfeljebb 8,3 millió tonnát, összetett műtrágyából pedig 5,9 millió tonnát engednek ki az országból. Miután az oroszok főleg a volt szovjet államokkal és Kínával kereskednek (az EU-s piacokról a szankciók kizárják az orosz árut) ott is esetleges áruellátási zavarok jelentkezhetnek majd.