fbpx

2023 egy tanulóév volt a monitoringrendszerben

Írta: Szerkesztőség - 2023 december 02.

Tanulóév volt az idei a januártól hatályba lépett új, uniós Közös Agrárpolitikában (KAP), főként az első pilléres közvetlen kifizetések terén – hangzott el az idei Agrárszektor konferencián. A területi monitorringrendszert még fejleszteni kell. Jövőre rutinosabbak leszünk.

mezőgazda naplózás
A számítógéphez éppúgy kell érteni, mint a földműveléshez (forrás: videvo.net)

Nehéznek bizonyult az új rendszer

„Nem volt zökkenőmentes az átállás, különösen a területfelmérést illetően, de a MobilGazda jó irányt jelent, amely hozzájárul ahhoz, hogy a gazdák könnyebben vehessék az akadályokat” – fejtette ki a kerekasztal-beszélgetés során Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. „A falugazdászokon keresztül megszenvedtük az idei évet, a következőnek több erőforrással, több falugazdásszal kell nekikezdeni” – tette hozzá.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke hangsúlyozta: amennyiben elvárják a gazdáktól, hogy elektronikus úton nyújtsák be a kérelmeket, akkor gondoskodni kell arról, hogy az informatikai háttér megfelelő időben készen álljon, mert minden rossz lépés veszteséget okozhat a termelőknek. Vajda Péter, a Phylazonit Kft. ügyvezetője is úgy tapasztalta, hogy az új előírások teljesítése nehézséget jelentett a termelőknek. A legnagyobb feladat ezért most az információáramlás fenntartása, a gazdák segítése.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium államtitkára is elismerte, hogy a kilencvenes években gazdálkodni kezdett korosztálynak – akik a magyar mezőgazdaság derékhadát adják – kihívást jelentenek a támogatási elvárások, amelyek új termelési gyakorlatot és digitális felkészültséget is követelnek. 2024 támogatási gyakorlatában nem lesz változás, de 2025-től lehetségesek korrekciók – tette hozzá.

A legfontosabb, hogy a támogatási keret rendelkezésre áll – hangsúlyozta Szabó Levente, a KITE Zrt. vezérigazgatója, Úgy vélte, reagálnunk kell a klímaváltozásra, a természetet meg kell őriznünk, és a versenyképességet, hatékonyságot is javítanunk kell. A Green Dealnek való megfelelés nehéz, de ezáltal hatékonyabb lehet a mezőgazdasági termelés.

Felhasználóbarát nyelvezet

A területi monitoringrendszer öntanuló, ami azt jelenti, hogy minél több adat van benne, annál zökkenőmentesebben fog működni – mondta el Detre Miklós, a Magyar Államkincstár elnökhelyettese. Ennek javításában számítanak a falugazdászokra, a termelők edukációjában pedig minden olyan fórumra, mint amilyen az Agrárszektor konferencia is. Az már kiderült, hogy a rendszerüzenetek nyelvezetét közérthetőbbé kell tenni, és úgy megfogalmazni, hogy azokat a termelők segítségként, ne pedig ítéletként éljék meg.

Lásd még kapcsolódó cikkünket: Javításra szorul a monitoringrendszer.