fbpx

„Szokják csak a hollandok a marokkói paradicsom árát!”

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 30.

Marokkóban sem volt az idei szezon fenékig tejfel: hőség, aszály, vírusfertőzés szedett vámot a paradicsomállományokban. Most emiatt szokatlanul drága az itteni portéka. A hollandok nem szívesen nyelik le a békát.

paradicsom
Gömb paradicsomból a marokkói kínálat növekedése várható decemberben (fotó: Horizont Média)

Terméskieséssel szembesültek

Ahmed Laasri marokkói gazdaságok termékeit árusítja egy Hollandiában alapított kereskedelmi cégen keresztül. A tavasszal létrehozott vállalkozás sikeresen értékesít paradicsomot Spanyolországba és az Egyesült Királyságba, de a hollandok még vonakodnak elfogadni az áraikat.

„Gömb paradicsomból elfogadható mennyiség áll rendelkezésre Marokkóban. A koktélparadicsomot azonban csak ütemezetten lehet vásárolni, nemigen kapható a napi kereskedésben. Plusz egyes termőkörzetekben hőség és aszály volt idén, és a paradicsom barna termésráncosodása is terméskiesést okozott. Közel 200 hektáron pusztított a vírus. Tehát a mennyiségek terén itt is vannak kihívások” – sorolja Ahmed, aki szerint gömb paradicsomból december közepétől valamelyest növekedni fog a kínálat.

Drága a szállítás, de jó a minőség

„Elég jól megy a spanyolországi export, Angliából pedig még nagyobb a kereslet. Sajnos, a hollandiai eladások várakozáson aluliak a magas szállítási költségek miatt. Majdnem 6000 euróba kerül egy teherautónyi rakományt eljuttatni Agadirból Rotterdamba. Sok holland ügyfél arra számít, hogy csökkenni fognak az árak. Én erre nem látok sok esélyt, jobb, ha elfogadják a jelenlegi árakat” – vélekedik Ahmed.

Szerinte a marokkói paradicsom az utóbbi években bizonyítani tudott, a minőség már nem lehet gátja az értékesítésnek. „Amikor Marokkó az export befagyasztása mellett döntött, és az európai vásárlóknak Törökországból és Albániából kellett árut rendelniük, rögtön világossá vált a különbség!” – bizonygatja a marokkói. Úgy látja, hazája termelői sokat invesztáltak az öntözés és a gépesítés fejlesztésébe, és ezek a beruházások most érnek be. A marokkói paradicsom piaci részesedésének ez alapján nőnie kell – vélekedik.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Magyarország nettó exportőrré válhat friss paradicsomból.