fbpx

Magyarország nettó exportőrré válhat friss paradicsomból

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 november 23.

Az Európai Unióba kétszer annyi friss paradicsom érkezik, mint amennyit exportál, és ez meglátszik a termék árában is. Magyarország külkereskedelmi egyenlege rohamosan javul, de szezonálisan alakul: a téli hónapokban importálunk, tavasszal-nyáron exportálunk, méghozzá már szinte azonos mennyiséget.

hajtatott paradicsom
A behozott és kivitt paradicsommennyiség már szinte azonos (fotó: Horizont Média)

Az EU egésze paradicsomhiányos terület

Az Európai Bizottság szerint az EU teljes paradicsomtermése 2023-ban 4 százalékkal lehet több,(16,8 millió tonna), mint egy évvel korábban, de a növekedés csak az ipari célú paradicsomot érinti, a friss piacra szánt paradicsom mennyisége ismét 6,3 millió tonna körül alakulhat – áll az AKI legfrissebb piaci jelentésében. A friss paradicsom uniós piacán egész évben magas árak voltak megfigyelhetők. 2023 októberében a gömb, fürtös és koktélparadicsom együttes, nettó termelői ára átlagosan 2,09 euró volt kilogrammonként, 24 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Csökkent a holland és spanyol export, nőtt az EU-n kívüli import

A közösség ugyanis nagyon sok friss paradicsomot importál. A behozatott mennyiség az év első 8 hónapjában 7 százalékkal 521 ezer tonnára nőtt, miközben a kivitel ennek a felét sem érte el: 5 százalékkal 240 ezer tonnára csökkent. A legnagyobb beszállító Marokkó, ahonnan kevesebb paradicsom érkezett (–4%, 317 ezer t), ugyanakkor Törökországból több (+26%, 161,1 ezer t). Az uniós export fő célpiaca az Egyesült Királyság (–4%, 173 ezer t). Az EU belső piacára Hollandiából 477,5 ezer tonna (–8%) érkezett a legtöbb paradicsom, míg Spanyolországból 357,7 ezer tonna (–8%).

Hazánk: javuló kereskedelmi egyenleg, stabil árak

Idén Magyarországon is megugrott az ipari paradicsom mennyisége (+38% ,110 ezer tonna), miközben friss paradicsomból is sokat javult a külkereskedelmi egyenlegünk: az év első 8 hónapjában már-már azonos volt a be- és kiszállított paradicsom mennyisége az országban: 15,4 ezer tonna (+9%) behozatala állt szemben 14,73 ezer tonna (+34%) kivitelével. A téli importmennyiséget már szinte ellensúlyozni tudjuk a tavaszi-nyári exporttal. (Már csak az értékbeli differenciát kellene tovább mérsékelni…)

Az import leginkább Spanyolországból érkezett (4,79 ezer tonna, –2%), de felzárkózóban van mellé a szlovák behozatal is (4,24 ezer tonna, +10%). Törökországból is több paradicsomot szállítottak be idén (1,94 ezer tonna, +6%). A paradicsom kivitele döntően Csehország (5,55 ezer tonna) és Szlovákia (4,07 ezer tonna) felé irányult.

A Budapesti Nagybani Piacon az 1–46. héten a belpiaci, gömb paradicsom termelői ára 8 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest (729 forint/kilogramm), a fürtös paradicsomé 6 százalékkal (858 forint/kilogramm), a koktélparadicsomé 9 százalékkal (1581 forint/kilogramm) emelkedett. Magyarország kevésbé számít paradicsomhiányos területnek, mint az EU egésze, ez az oka a viszonylag szerény áremelkedésnek.

Kapcsolódó cikkünk: Marokkóban megint jelen van a barna termésráncosodás.