fbpx

Poharak a karantén magányában és a bor mai ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 április 30.

Felhúzta a borok árát, hogy velük osztottuk meg a karantén magányát. Az olaszok nálunk is lelkesebben poharaztak: 2020-ban 9 százalékkal fogyasztottak több bort, mint egy évvel azelőtt. Bár két jó év van mögöttünk, a készletek könnyű értékesíthetősége és gyors fogyása hamar megemelte a borok árát.

 

Előkerültek a poharak

A pandémia évében egy jó évjárat után 18 százalékkal több bor hagyta el az országot, mint 2019-ben. Közvetlen szomszédságunkban az olaszok 9 százalékkal több bort fogyasztottak a karantén magányában, mint egy évvel azelőtt, és a gyorsan fogyatkozó készletek értéke igencsak megnőtt. (Lásd cikkünket laptestvérünknél: A járvány következményei sokáig velünk lesznek.) Nem csoda, ha 2021 első negyedévében a belföldi feldolgozói és a külpiaci árakban is lendületes drágulást látunk. Bár a fogyasztói árakon ez még alig látszik, a borászok már tudják: karanténban jobban fogy az alkohol.

 

boros poharak
Magányunkban a fehér borokat kerestük inkább (forrás: freepik.com)

 

Az év első három hónapjában a hazai, földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára hektoliterenként csaknem 14 százalékkal 20,6 ezer forintra emelkedett, míg a vörös- és rozéboroké 3 százalékkal 25,8 ezer forintra csökkent az AKI PÁIR adatai szerint. A borok árára hatással volt a lendületes export, külföldre értékesítve ugyanis most sokkal többet ért az alkohol: csaknem 27 százalékos drágulással 27,1 ezer forint/hektoliterre emelkedett a kivitt nedű exportára. Ezen belül az oltalom alatt álló fehérborok értékesítési ára 20 százalékkal 23,6 forintra nőtt hektoliterenként, a vörös- és rozéborok pedig 35 százalékkal magasabb áron, hektoliterenként 28,2 ezer forintért kerültek forgalomba a nemzetközi piacon.

 

A tokaji nagyot futott

Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borok közül a tokaji fehérborok belföldi értékesítési átlagára 17 százalékkal 93,3 ezer forintra emelkedett hektoliterenként 2021. január–márciusban az előző év azonos időszakához viszonyítva. Külföldön értékesítve nem volt ilyen sikeres a tokaji: átlagára alig 3 százalékkal növekedve csak 60,2 forintos szintet ért el hektoliterenként. A vörös- és rozéborok közül az egri borok belföldi értékesítési átlagára 45,7 ezer forint/hektoliter volt, nem változott lényegesen, a villányi boroké 6 százalékkal 67,4 ezer forintra nőtt a vizsgált időszakban. Külföldre értékesítve az egri vörös- és rozéborok átlagára 7 százalékkal 52 ezer forintra nőtt. Ezek már nem olyan szép számok, hiszen időközben a forint-euró árfolyam is nagyjából éppen ennyit változott. A bevételnövekedés így nagyjából az emelkedő termelési költségek fedezésére lesz elég.

 

Lásd még a témában Tokaji: védett név lesz Kínában is