fbpx

Pályázat nyílik a vizek helyben tartására

Írta: Szerkesztőség - 2023 november 30.

Az Agrárkamara úgy véli, állami és gazdálkodói oldalról is bőven akad tennivaló, ha azt szeretnénk elérni, hogy a víz a szükséges mennyiségben álljon rendelkezésre a termelésben. A termőföldekről például nem lecsapolni kell a vizet, hanem megtartani. Ezt jövőre már nem csak a területű támogatás jutalmazza, de pályázati forrás is igényelhető lesz vizes élőhelyek és vízvédelmi pufferzónák kialakítására.

belvíz
Ha már úgyis itt a víz, kérjünk pályázati forrást vizes élőhelyre (fotó: Horizont Média)

A felszíni víz is kevés lett

Magyarország már nem nettó vízkibocsátó ország. A hazai vízszinteket nemcsak tavaly, hanem az idei év során is az alacsony vízállás jellemezte, talajaink különös tekintettel a nyár végére rendkívül vízhiányos állapotban voltak, az utóbbi években pedig gyakorlatilag megszűntek a belvizes területeink. Mindennek negatív hatása, hogy a felszíni vízhiány már a felszín alatti tartalékainkat emészti.

Termőföldjeink alig 1,5 százalékát öntözzük, miközben a már meglévő rendszereink 8-9 %-ra lennének alkalmasak. Ám a vízkészleteink kapacitása véges, mesterséges vízpótlással belátható időn belül a mezőgazdasági területeink maximum 10%-át tudjuk ellátni. Nem ez a megoldás. A talajban lehet a leghatékonyabban, legkisebb költséggel a legnagyobb mennyiségű vizet elraktározni. A gazdálkodóknak is érdeke a talaj védelme, szerkezetességének javítása, mivel ez kihat a terméseredményekre.

Emellett megoldást jelenthet a mezőgazdasági vízgazdálkodáshoz szükséges puffervízterek kialakítása. Ez a térségbe kivezetett és ott tartott vizeket jelenti, legyen szó a talajban, víztározóban, csatornákban, vagy vápákban tartott vizekről. Kiemelten fontos feladat továbbá a megfelelő tápanyag-gazdálkodás, a tömörödés és az erózió elleni védekezés.

Puffervízterek a vápákban

Elengedhetetlen intézkedés a belvízelöntések termőföldön való lehető leghosszabb ideig tűrése, a területi vízvisszatartás biztosítása különösen a mélyfekvésű területeken, valamint mesterségesen kialakított (mikro)tározókban, vagy akár vápákban. A felszíni vízrendezési szolgáltatás lehetővé teszi a termőterületen az úgynevezett átjárható, művelésbe vonható füvesített vápák kialakítását, amelyek a többletvizeket összegyűjtik, helyben tartják, s idővel visszaszolgáltatják azokat a termőföldnek. Síkvidéki területen magas potenciál van a vápák által történő vízmegtartásban.

Puffervízterek a csatornarendszerekben

A mintegy 50 ezer folyamkilométer csatorna rendeltetésszerű működtetése, vízzel történő feltöltése akár 300 ezer hektáron tenné lehetővé az öntözést, továbbá közel 1,2 millió hektáron, hazánkszántóterületeinek mintegy harmadán tudná javítani a mikroklímát és stabilizálni a terméshozamokat. A víz tájban tartása ökológiai szolgáltatást is nyújt, és javítja hazánk éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességét.

Puffervízterek a mélyfekvésű területeken

Erre a célra 2024-ben pályázati források is nyílnak, plusz az idei évtől a területalapú támogatás már a vízborított területre is igénybevehető. A jövő első felében lehet majd nem termelő beruházásként további anyagi támogatást elnyerni a víz helyben tartására. A területalapú támogatás keretein belül a partmenti vízvédelmi pufferzóna kialakítása, valamint vizes élőhelyek létrehozása lesz támogatható tevékenység (a területen megjelenő többletvizek visszatartásával), illetve a projektlapú támogatás keretin belül pedig a vizes élőhelyek létrehozása (ugyancsak a területen megjelenő többletvizek visszatartásával) valamint erózióvédelmet biztosító létesítmények kialakítása, fejlesztése válik támogatható tevékenységé.

Kapcsolódó szakcikkünk: A talaj vízháztartása és a kukorica termése közötti összefüggések.